Политика

Бечеј за пример другим локалним самоуправама

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић посетио је општину Бечеј. Том приликом састао се са председником општине, Драганом Тошићем са којим је одржао радни састанак на коме је било речи о инфраструктурним пројектима, плановима и програмима које локална самоуправа планира да оствари у 2017. години. Такође, разговарали су и о подстицајним мерама и могућностима за унапређење сарадње у предстојећем периоду.

На конференцији за новинаре, прво је приказана видео презентација о индустријској зони, а затим је Горан Саџаков, в.д. директора Туристичке организације Бечеј представио пројекат “Тиски врбак”, који је према његовим речима кључни за развој туризма у нашој општини. У пројекту је представљен план уређења великог дела тиског приобаља који тренутно није у функцији, а пружа мноштво могућности. Конкретно, овај пројекат представља изградњу једног туристичко-рекреативног платоа на самој обали Тисе и предвиђа изградњу бине, сојеница, фонтане, адреналинског парка за младе, дечијег игралишта и неколико угоститељских објеката. Вредност овог пројекта процењена је на 35 милиона динара.

Секретар Иван Ђоковић, похвалио је идеје и целокупан рад локалне самоуправе.

– Ми ћемо данас из Бечеја однети једно добро искуство које су господин Радојевић и сада Тошић изградили као добар пословни модел за подизање нивоа и капацитета локалне самоуправе. Бечеј је једна средина која је врло специфична по томе што је некада био регионални привредни центар који је девастиран због лоших приватизација и лошег недомаћинског односа неког претходног руководства, истакао је Ђоковић.

Циљ који је локална самоуправа поставила за наредне године из домена туризма, а који је представљен покрајинској делегацији јесте употпуњавање целокупне туристичке инфраструктуре. То подразумева све од бициклистичких и пешачких стаза, преко манифестационог туризма, наутичког туризма па до “Eуро-вело” стаза које обухватају међународне бициклистичке руте које годишње доносе преко 10 хиљада бициклиста у нашу земљу и представљају знатан генератор прихода. Ђоковић је истакао да ће покрајина подржати општину Бечеј свим могућим средствима, како финансијски тако и у сваком другом смислу зато што су овде препознали неке ствари које могу бити добар пример и које могу бити пилот пројекат за неке друге локалне самоуправе.

– Што се тиче индустријске зоне, на заједничкој седници две владе Републичке и Покрајинске, направљена је свеобухватна анализа и дошло се до закључка да је неопходно подржати оне општине које су слабије развијене, а једна од њих јесте и општина Бечеј, додао је Ђоковић.

Постоји значајан потенцијал за развој индустријске зоне у Бечеју као и могућност за реализацију подстицајних програма за ново запошљавање као и за подршку малог и микро предузетништва, закључак је ресорног секретара.

Председник општине Драган Тошић изразио је велико задовољство што може да угости људе из покрајине и похвалио досадашњу сарадњу у нади да ће се она наставити и у будућности. Такође истакао је значај инфраструктуре и индустријској зони као и изградњу саобраћајнице у дужини од око 1,5 километара која би требала да буде наспрам “сојарског” пута. Осим овог председник Тошић, у циљу ојачавања привреде у нашој општини, најавио је отварање још једног новог погона у оквиру Кнота као и четири захтева која су поднета за куповину земљишта у индустријској зони. Ко су потенцијални инвеститори биће објављено за најкасније месец дана.

– Све ово што смо замислили и у домену туризма и у домену привреде није нешто што је могуће завршити у овој години али циљ јесте да остваримо све до краја нашег мандата, истиче Тошић.

На крају посете представници Покрајинске Владе заједно са председником општине Бечеј посетили су индустријску зону.

Б.С.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *