Биљана Релић поново код куће

КАЈАК – ЛЕПЕ ВЕСТИ КРАЈ ТИСЕ НА ПОЧЕТКУ ГОДИНЕ

Почетак текуће године донео нам је вест којој су се обрадовали сви искрени љубитељи спорта у Бечеју и „ако се по јутру дан познаје“ ова година би требала да нам донесе пуно лепих ствари са кајакашких борилишта широм наше земље али и иностранства.
Биљана Релић, европска шампионка из 2018. године у кон-куренцији млађих јуниорки поново ће веслати у Кајак кану клубу Бечеј. То је епилог договора младе шампионке, управе Кајак кану клуба Бечеј и представника локалне самоуправе, а на радост свих наших суграђана који воле кајак и спорт уопште. Том приликом је у четвртак 4. фебруара на Тиси код „кајакашког кампа“ одржано обраћање јавности где су о овој лепој вести говорили Биљана Релић, Анђелко Мишковић, члан управе клуба и Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за спорт, омладину, туризам и односе са јавношћу. Осим теме о доласку Биљане Релић, јавност је упозната са планом управе клуба да започне пројекат реконструкције и уређења објекта Кајак кану клуба Бечеј који се налази у Камп насељу на Тиси.
– Хтела бих пре свега да се захвалим Општини Бечеј и управи Кајака кану клуба Бечеј што смо успели да се договоримо да се вратим у свој први клуб. То ми много значи из разлога што сам прве завеслаје имала овде и што сам самим тим овде почела а ту и желим да завршим своју каријеру, кратко је започела своје обраћање Биљана Релић.
Након веслања у Панчеву, Новом Саду и Борчи радује је чињеница да ће поново бити у свом Бечеју где ће моћи да се у одличним условима припрема за веома изазовну 2021. годину.
– Приликом разговора о повратку мени није играло велику улогу то шта може клуб да ми пружи пошто ми нису били битни неки новчани услови. Битно ми је да се лепо осећам, да сам задовољна са тренинзима и да имам неког ко ће да прати мој рад и програм по којем радим. Очекујем тимски и другарски однос овде у клубу што ћу, поучена ранијим искуствима и имати. Тренираће ме и даље Ђурица Левнајић из разлога што ми то највише прија а овде би требала да наставим да тренирам са мушкарцима што је исто добра прича за мене јер ја као млађа сениорка или сениорка сам негде у рангу са млађим кадетима тако да би могла да имам одличан спаринг на тренинзима, казала је млада шампионка.

Година пуна изазова за кајакаше

Прошла година је била специфична у свим сегментима живота, па тако и у спорту. Није одржана Олимпијада, велика већина такмичења је одложена а што се тиче међународних надметања Биљана Релић је на Светском купу у Сегедину освојила сребро где се заједно са Марком Новаковићем такмичила у новој дисциплини К-2 микс на 200 метара. То је нова дисциплина која још није уведена у олимпијски програм, мада је веома актрактивна и по речима наше суграђанке може спорт да се популаризује преко ње. Чланови наше репрезентације, а међу њима и Биљана Релић су већ отпутовали у турску базу Анатлију на припреме за предстојећу сезону.
–Трудићу се да искористим те припреме да се на најбољи начин припремим са следећу сезону у којој имамо три битна такмичења – Европско и Светско првенство, а такође и Олимпијаду за коју тек треба да се изборим. Надам се да ћу на свим овим такмичења представљати свој клуб, град и државу на најбољи начин а све из захвалности вама који ми пружте толику подршку, завршила је Биљана Релић.

Ново рухо кајакашког кампа

Настављајући причу о ангажману Биљане Релић присутним новинарима се обратио Анђелко Мишковић који је истакао да је политика Управе клуба да се сви наши добро рангирани спортисти који су пореклом из Бечеја врате и да веслају за наш клуб. Према његовим речима иако бечејски клуб није толико велик као они из Сремске Митровице, Бачке Паланке или Шапца треба истаћи да су такмичарске екипе а и појединци из нашег клуба увек у самом врху државних поредака.
–Биљана је једна од деце која су потекла из овог града, из школе бечејског кајака и у разговорима са њом смо сматрали да је потребно да се врати и промовише овај спорт преко нашег града. Успели смо да се договоримо, наравно сви треба да буду свесни да нису неке велике стипендије, нити велике паре биле разлог због чега је дошла него су то више неки емотивни и сентименстални разлози који везују спортисте за град, казао је на почетку обраћања Анђелковић.
Настављајући излагање он је апострофирао одличне услове за тренирање у Бечеју где кајакаши могу да користе „тежу“ воду на каналу и „лакшу“ воду на Тиси, и да мање-више могу да веслају током целе године, наравно уз спортски центар где су такође обезбеђени врхунски услови за тренирање.
–На све то, са управом града ћемо успети да мало реновирамо зграду нашег клуба и направимо услове где ће моћи да се тренира и током зимског периода унутра. Прво ће се радити проширење дела хангара где се налазе чамци и на тај начин ће се ослободити горњи део зграде где се сада налазе чамци и заузимају нам тај простор. На овај начин ћемо добити потребно проширење простора и полако почети да опремамо теретану тако да би током зимског периода могла деца ту да се припремају. Поред тога имамо идеју да ту теретану проширимо још више где би могли да поставимо и ергометре који би били у функцији током целе године. Средства за ове радове смо обезбедили делом од спонзора, али већином из наших средстава које смо уштедели. Прошле године смо минимализовали трошкове зато што се на такмичења није ни ишло, па смо средства за то гледали да преусмеримо у ову инвестицију. У плану нам је такође да заменимо врата и прозоре како би се тај објекат могао ефикасно грејати без губитака топлоте. Жеља нам је утичемо на то да иако смо прославили 70 година постојања, да нам зграда клуба не изгледа као да има 70 година, јасан је Мишковић.
На крају разговора се осврнуо и на то да ће се повратком Биљане Релић отворити могућнаост да се додатно популаризује кајак код женског пола пошто се мали број девојчица опредељује да тренира овај леп и здрав спорт.
Након повратака, Дејана Терзића, Марка Томићевића и сада Биљане Релић, Мишковић је новинарима открио да је било речи и о повратку Марка Новаковића у наш клуб.
–Марко је стално ту, није папиролошки, али јесте физички је стално ту и тренира са нашом децом. Он је један момак који је изузетно отворен, комуникативан, хоће да покаже, да усмери децу, често са њима тренинра, показује им како и шта да раде. Сигурно је да има жељу да се и он врати у свој први клуб али у разговору са њим сам сазнао да има боље услове у Змају из Земуна и ми то поштујемо и желимо му много успеха. Наравно, Марко је увек добродошао и уверен сам да ћемо и њега у будућности видети у нашем клубу, завршио је Анђелковић.

Пример како права управа ради

Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за спорт, омладину, туризам и односе са јавношћу имао је само речи хвале за бечејске кајакаше.
–Кајак кану клуб Бечеј јесте једна спортска породица која нас је у протеклом периоду навикла да шаље само позитивне вести. Повратак Биљане Релић и њена одлука да „брани боје“ Бечеја свакако јесте од суштинске важности, не само за овај клуб него и за целу спортску јавност у Бечеју. Сматрам да је ово одличан потез Управе клуба будући да смо повратком Биљане Релић у Кајак кану клуб Бечеј сви на добитку, казао је Мандић, који се надовезао на причу да ће овај повратак много значити и млађим категоријама пошто ће Биљана свакако имати шта да им покаже и да их научи.
–На добитку је свакако и клуб, али и бечејска локална заједница, али и сама Биљана која овде има идеалне услове. Она је из овог клуба потекла, она јесте освојила прегршт битних одличја, али пред њом је тек период када она треба да искаже своје најбоље резултате и да прослави име овог клуба и државе Србије будући да она и јесте спортска будућност наше земље. Желим да похвалим Управу клуба на челу са Марком Божовићем и Анђелком Мишковићем. Њихов рад јесте пример како се води прави клуб на прави начин и управо због тога ће локална самоуправа подржати све њихове планове, како такмичарске тако и оне које се односе на реконструкцију и надоградњу објекта у којем је клуб смештен и у том смислу они имају нашу недвосмислену подршку, јасан је био Мандић.

С.Е.