„Блато Мисисипија“ торта (Mississippi Мud Pie)

Кора: Измрвитe 30 Орео кекса и додајте 100 грама путера (истопити путер), добро измешајте да буде кекс једнако натопљен а маса мрвичаста. Утисните смесу у подмашћен калуп за торту обложен папиром за печење.

Угрејати претходно рерну на 180 и направити брауни слој од следећих састојака: 250 грама чоколаде (црне са што више какао масе) исечена на мање комаде и путер заједно истопити на пари или у микроталасној (30 секинди), посебно пенасто измутите две врсте шећера са 4 јајета, мало соли, 2 ванил шећера, успите отопљену чоколаду и путер и додајте на крају 1 шољу брашна.Уједначити масу.
Сипајте смесу за брауни преко коре од Орео кекса. Пеците у рерни на 180 степени (око 140 са вентилатором) око 40 минута, проверити чачкалицом да ли је готово.

У међувремену направите пудинг слој: у шерпу сипајте 1 шољу шећера, 1/3 шоље какао праха тамнијег, 1/3 шоље брашна и мало соли. Додајте два већа жуманца и мало по мало 2 шоље млека док се не уједначи маса без грудвица. Савите шерпу на ринглу на средњу тепературу и кувајте десетак минута уз непрестано мешање док се фил не згусне и постане пенушав. Слоните са ватре и умешајте око 50 грама путера и 2 ванил шећера. Прохладите мало.

Кад је брауни слој печен мало прохладите и сипајте још топао пудинг слој док је још у калупу. Оставити да се прво охлади на собној температури и онда ставити у фрижидер још најмање 4 до 5 сати. Извадити пажљиво из калупа и одгоре ставити умућен млечни шлаг са шећером и ванилом и мало поспите као украс какао прах на шлаг. Служите добро охлађену торту. Постоји и варијанта са још додатним слојем креме од сира уместо шлага.

Торта је прилично јака, чоколадна и интензивна. У питању је кухиња америчког југа која је веома популарна али истовремено јако ароматична, маснија и богатија укусима као комбинација француске и креолске кухиње.