Друштво

БУМ: За крај пројекта дружење у Пољаници

Жене из села бечејске општине имале су прилику током протеклих месеци да се бесплатно усавршавају, али и да у свом месту користе услуге психолошког саветовалишта, док су их запослене Центра за социјални рад Бечеј у оквиру информативних радионица такође посећивале. Поводом завршетка пројекта „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ у Пољаници је организовано дружење, уз шиваће машине и размену искустава, тамошњих учесница активности и оних из Бачког Градишта.

Пројекат је „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ спроводило Бечејско удружење младих уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women у Србији у сарадњи са Амбасадом Краљевине Норвешке у Београду.

Осим курса шивења, током пролећа и лета организовани су и бесплатни курсеви српског и мађарског језика, писања бизнис плана, књиговодства и канцеларијског пословања. Бесплатне едукације и други садржаји за жене значе читавој заједници, не само појединкама, тврде из, Пољанице, најмање месне заједнице на територији општине Бечеј.

  • Ови курсеви су нам омогућили да се дружимо, да се упознамо међусобно и да се подржимо. Солидарност и подршка за жене које живе тешко, које трпе насиље или су на други начин угрожене је незаменљива, каже полазница обуке шивења Јелена.

Посебно осетљиве групе жена, међу којима су и Ромкиње, такође су биле укључене у пројекат.

Не желим више да радим на њиви, не желим да будем прљава, блатњава. Током последњих пар месеци сам се тешко разболела, сад се опорављам и планирам да променим свој живот. И моју децу ће другачије гледати у школи, неће их омаловажавити кад будем радила у некој фирми, каже полазница обука шивења Бранка (38).