Covid 19: Избегавајте масовне журке и славља!

Епидемија короне у Бечеју донекле јењава али се и код нас овде очекује, као и у целој Србији, скоро сигуран скок новозаражених након празника. У Бечеју конкретно се не очекују неке масовке на трговима али ће кафане бити препуне а добар део наших суграђана ићи ће и у друге веће градове где јесу организовани масовни дочеци на трговима иако скоро сви стручњаци апелуји већ данима да се то откаже и да се у оваквој ситуацији када су скоро све земље у Европи у највећем јеку још једног таласа, овога пута омикрон верзије, вируса који наводно јесте нешто блажи али се лакше и шири и чији симптоми личе на симптоме прехладе или обичног грипа. Скоро све европске земље тренутно су под јаким мерама забрана јер се вирус шири веома брзо.

Оно што је невероватно али изгледа да код нас никакве забране више не важе или тачније више не постоји нико ко може да их спроведе. Иако градске власти у већини општина у Србији нису добиле дозволу да организују прославе са више од 500 људи на отвореном на то нико више не реагује. Дочеци се без проблема рекламирају на интернету и у медијима, најављују се концерти на трговима укључујући и у највећим градовима.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек нагласио је да није искључена могућност да ће бити нових епидемиолошких мера за Нову годину. „Желимо да број новооболелих смањимо на испод 500 па испод 100. Ризици и потенцијални окидачи су славе, које су већ почеле, два Божића и Нова година. Очекујем да ће друга половина јануара бити период са повећањем броја новозаражених. Кризни штаб није одобрио никаква окупљања. Као неуролог могу да кажем да је пандемија озбиљно утицала на ментално здравље, али славља су заиста велики епидемиолошки ризик“, рекао у Ђерлек и навео да нове мере нису искључене. Очекујем да су људи свесни ризика. Имам поверења у наше људе. И надам се да ће се и славе и Нова година и сви празници организовати скромније. Сва предвиђања светских организација и научника наводе да ће 2022. ослабити потенцијал коронавируса. Вероватно се за Нову годину неће уводити нове мере, али не искључујем да то може да се деси“, каже Ђерлек.

И даље је највећи ризик судар короне и сезонског грипа. Они који се управо опорављају од короне најподложнији су да их одмах након тога “пресретне “ и грип јер им је нарушен имунитет.

Све више и више се у круговима стручњака прича се поново и о постковид синдорому јер су сада последице после више од годину и по дана све видљивије и јасније. Скоро свака особа која је прележала ковид има неки облик постковид компликација, код већине се неки од симптома самог ковида задржавају месецима па и до годину, две дана. Најугроженији су од посковида они који имају придружене болести срца, плућа, дијабетес и сл.

Епидемилог Радмило Петровић каже да се омикрон варијанта коронавируса брже и лакше шири и да је због тога очекивано да број заражених особа у кратком периоду буде већи.

Иако је број новозаражених релативно стабилан, око 1000 позитивних дневно у Србији, а код нас у Бечеју на дневном нивоу је то око десетак до двадесет и даље забрињава податак да и даље има много пацијената који су хоспитализовани. Очекује да ће се тако наставити и током јануара – који ће бити критичан месец.
Епидемиолози очекују да идуће године буде знатно мање проблема са коронавирусом али не гарантују да неће бити нових сојева и надају се да је омикрон најава да ће вирус полако да слаби.