„Потисје Бечеј” доо Годишња конференција за медије о пословању предузећа

За комунално предузеће „Потисје Бечеј” доо ова година је према речима директора Золтана Фејеша, завршена са већим приходом него прошле године. Ове године је инвестирано у контејнере, опрему и возила као и у наставак уређења депоније. Следећа година биће за ово предузеће такође веома важна јер је и Локални план управљања отпадом и усвојен у скупштини и он подразумева и план затварање локалне депоније и почетак одношења смећа на регионалну као и изградњу трансфер станице која ће омогућити селекцију отпада који се носи на депонију у Кикинди.

О резултатима из ове године и плановима за следећу годину на конференцији за штампу коју је сазвало руководство овог предузећа говорио је директор Фејеш.
Он је на самом почетку потврдио да ових дана пред крај године имају мало проблема са бројем возача јер је од 8 чак 5 возача болесно, углавном од ковида, али да остали даноноћно раде и углавном успевају да прикупе смеће у току дана са руте која им је у плану. Уз честитке грађанима за празнике директор Фејеш их је замолио и да имају разумевања за нека мања кашњења током дана у прикупљању смећа.

„Имамо и добрих вести. Стигло нам је нових 100 контејнера тако да ћемо од 1. фебруара у Новом Селу престати да делимо џакове. Комплетно Ново Село биће обухваћено са контејнерима за секундарне сировине. Сада су поред Новог Села и сва насељена места општине Бечеј покривена тим контејнерима, покривене су и све колективне стамбене зграде у остале две МЗ у граду. Следећа фаза према нашим плановима је да у наредној години прво покријемо Прву МЗ а затим и Другу и ако све буде у реду то ћемо и урадити. То је све укупно још око 300 контејнера по нашим проценама, можда и нешто више. Сад ових 100 је дошло из донација, ми остало обезбеђујемо из сопствених средстава. У овој календарској години смо обезбедили укупно 260 контејнера. Око 22. хиљада евра била је само ова транша пара за контејнере. На жалост, ми те нове али и старе контејнере не можемо да осигурамо јер то нико неће да ради, ниједна осигуравајућа кућа а немамо ни ингеренције да интервенишемо када се контејнери оштете или буду украдени. Чак и кад се починиоци ухвате нама се штета не надокнади. Током ове године било је око 10 контејнера које смо морали поново да купимо и платимо. Морамо ипак да похвалимо грађане јер ове године нам се за скоро 20 посто повећала количина секундарних сировина које смо прикупили, још увек имамо проблем да неке сировине које би могли да одвојимо нико неће да откупљује (тетрапак, пластична паковања од кућне хемије, конзерве од хране и сл.). На 100 килограма које грађани одвоје ми можемо сад даље да предамо око 55 килограма.ˮ рекао је Фејеш.

Говорећи о финансијском пословању предузећа Золтан Фејеш је рекао: „Ове године ћемо позитивно пословати. Укупан приход нам је за неких 13 посто већи него прошле године без да смо радили корекцију цена наших услуга. Ми покривамо 99,9 посто територије општине Бечеј прикупљањем смећа. 11.960 домаћинстава у општини Бечеј је обухваћено, 990 правних лица и 40 установа. План за 2022. са финансијским планом ће нам бити на следећој седници СО Бечеј. Ми не можемо нешто драстично да повећевамо, ту смо свуда на максимуму. Ове године смо завршили и са улагањем у нашу опрему. Купили смо један аутоподизач камион Ивеко што носи велике контејнере, купили смо доставно возило Опел комбо, пикап, то смо успели да замененимо и онај наш стари који је имао 12 година. Следеће године не планирамо да узимамо нова возила. Оном возилу из 2017. године који смо набавили 2023. године истиче лизинг па га можемо продати и заменити за ново возило. Укупно задужење „Потисја Бечејˮ је на нивоу 13 посто иако банке признају као ликвидно предузеће које је чак дупло више задужено од тога. Мени лично је ово мало већа задуженост него што би требало али шта да радимо, морали смо да се опремимо. Кад нам ове и следеће године истекну лизинг за два возила укупна задуженост биће нам 10,3 посто на садашње планиране укупне приходе. Морам да кажем и да се поправио и проценат наплате, грађани уредније плаћају наше услуге.ˮ

Директор Фејеш је на конференцији говорио и о плановима, инвестицијама и улагањима у следећој години: „Крајем фебруара или почетком марта ћемо започети са довођењем струје од 80 киловати на депонију, обезбеђен је трафо, у јануару ће кренути бетонирање и постављање инсталација. То ће бити завршено током другог квартала следеће године. Са општином радимо на припреми пројектне документације за изградњу трансфер станице као што је најављено у Локалном плану управљања отпадом 2021.до 2031. До сада само имали само идејно решење. Вредност једне комплетне трасфер станице са опремом, компостилиштем и дробилицом грађевинског отпада је око 1.5 милиона евра. И ту ћемо морати да купимо један велики камион који ће носити велике контејнере на регионалну депонију, такав да можемо бар два велика контејнера да сместимо на њега, од 32 кубика, да одједном носимо. Фактички на тај начин он може да однесе скоро сво смеће које смо ми скупили у току дана са 5 камиона. Носилац ових инвестиција нећемо бити ми него општина, али могуће је да ће и Министарство за екологију то суфинансирати.ˮ