Политика

Новогодишњи интервју са председником општине Драганом Тошићем

Како процењујете рад локалне самоуправе у претходних годину дана?
– У години која је иза нас, успели смо да урадимо много тога за општину Бечеј. На седници Скупштине општине Бечеј 20. децембра усвојена је одлука о буџету за 2022. годину, која предвиђа да ће у локалној каси наредне године бити око 1,5 милијарди динара. Први ребаланс се очекује у другом месецу године јер ће тад бити окончани конкурси код виших нивоа власти, након чега очекујемо да многи капитални пројекти са којима ћемо конкурисати буду финансијски подржани, а затим и реализовани у току године.

Да ли сте задовољни остварењем буџета, инвестицијама, шта је оно што би посебно издвојили за ову годину?
– Јесам, задовољан сам, али то не значи да немамо још веће амбиције и планове за наредну годину, и генерално за наредни период. Ова година је била успешна, јер смо привели крају израду пројектне документације за изградњу канализације у Бечеју, Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу, уклонили смо дивљу депонију у Милешеву, санирали смо дренажне канале у Малом риту у Бечеју, реконструисан је део приземља у Спортском центру, замењени су водоводни шахтови у Бечеју, завршено је уређење атарских путева, урађена већина радова на изградњу прве фазе вреловода од бушотине ка спортском центру, реконструисали смо школу у Милешеву, Бачко Градиште је добило нов, мултифункционалан спортски терен, урађена су већина радова на изградњу прве фазе вреловода од бушотине ка спортском центру, а у току је реализација уређења каналске мреже и израде Плана детаљне регулације плаже у Бечеју. Реконструкција улица, расвете, адаптација јавних установа, спортских терена… Све су то важне инвестиције, јер они директно утичу на квалитет живота наших грађана.

Како је буџетски завршена ова година с обзиром на неколико таласа епидемије?
– На шестомесечном и деветомесечном извештају остварили смо суфицит, и то 36.129.739,00 динара на шестомесечном и 140.862.414,00 динара на деветомесечном, када је већинским делом остварен суфицит, због неутрошених средстава из виших извора. Вођена је политика рационалног трошења буџетских средстава, у смислу да су средства трошена у складу са приливима и да су трошена у складу са приоритетима. Акценат је стављен на финансирање расхода који би обезбедили неометано функционисање како саме Општинске управе, тако и свих корисника буџета, као и на финансирање започетих пројеката. Све у свему, упркос неизвесности у самој економији, којој је допринео COVID, може се рећи да је буџетска година завршена успешно, све обавезе буџета се измирују редовно, буџет је ликвидан.

Какво је генерално стање у бечејској привреди након ове године?
– У односу на 2020. годину када смо имали проблем са буџетом, буџет је сада стабилизован. Имамо највеће приходе сопствених средстава него икада. Бечејска привреда се подигла на виши ниво, што значи да епидемиолошка ситуација није утицала у таквој мери на привреду, као што су сви мислили. Очекујемо развој привреде и у наредном периоду, нарочито у туризму, будући да се гради бањски комплекс на Тиси. Брза саобраћајница Сомбор-Кикинда, која ће пролазити и кроз Бечеј, такође ће привући инвеститоре. Привредни амбијент који смо створили у претходном периоду, довео је до нових инвестиција од стране грађевинског сектора, будући да се у Бечеју приводи изградња нових стамбених зграда, хотела, угоститељских објеката…

Какви су планови за следећу годину, процена реализације буџета, нове инвестиције које се очекују?
– Као што сам рекао, у наредној години очекују нас велики пројекти и озбиљне инвестиције. Један од капиталних пројеката јесте изградња брзе саобраћајнице Сомбор-Кикинда, која пролази кроз Бечеј. Почетак радова се очекује у мају или јуну. Бањски комплекс на обали Тисе ће знатно утицати на развој туризма у Бечеју. Поред тога, Општина Бечеј добила је 8 милиона динара од Министарства трговине, туризма и телекомуникација за израду планске документације за изградњу плаже на Тиси, а то је први корак ка реализацији тог пројекта. Почетак изградње спортског комплекса поред стадиона у Бечеју, очекује се наредне године. Изградња канализационе мреже на територији целог Бечеја, Бачког Градишта и Бачког Петровог Села, трајаће три године, а тиме ће 45% општине бити покривен канализацијом. Ако причамо о инвестицијама у 2022. години, морам да споменем и реконструкцију школе “Север Ђуркић”.

Следеће године предвиђено је да се почне са великом реконструкцијом и изградњом канализације у три насељена места, који су рокови за реализацију овог пројекта, ко обезбеђује средства, шта је удео општине у овом пројекту?
– За реконструкцију и изградњу канализације не територији општине Бечеј средства је обезбедило Министарство заштите животне средине. Удео Општине Бечеј је идејни пројекат, идејно решење и обезбеђење локацијских услова. Пројекат је тренутно у фази издавања дозвола. Радови ће трајати три године, а пројекат се реализује у Бечеју, Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту. Ради се два пречистача, два мини пречистача и реконструкција постојећег пречистача. Вредност пројекта је 45 милиона евра.

Да ли очекујете исти или већи прилив средстава из виших нивоа власти за пројекте?
– Очекујемо већи прилив средстава од виших нивоа власти, а тачне цифре ћемо знати крајем јануара и почетком фебруара, када ће бити расписани нови конкурси код министарстава и покрајинских секретаријата. Буџет је рађен скромно, 70% буџета чине приливи од пореза, 15% су месечни трансфери, остатак је из виших нивоа власти, пренетих средстава из 2021. године, и од продаје имовине. Из тога се види да је буџет прављен на реалним основама и очекујемо да превазиђе досадашње оквире.

Када очекујете да ће почети изградње комерцијалне бање и у којој фази је тај пројекат?
– Општина Бечеј продала је неколико парцела на обали Тисе, где ће предузеће „Артур Бергман“ из Будимпеште изградити аква парк и хотел са 4 звездице, са више од 300 соба и великом салом за конференције. По плану, радови на изградњи овог комплекса требало би да почну за две године. У овај пројекат требало би да буде инвестирано око 65 милиона евра, а вредност земљишта које је општина продала износи 98,1 милиона динара. Тај новац ће бити инвестиран у изградњу спортског комплекса код Градског стадиона.

Порука председника грађанима Бечеја за крај године.
– Грађанима општине Бечеј желим да 2022. година донесе добро здравље, остварење жеља, личну и породичну срећу, успех на пословном плану. Нова година значи и нове могућности, које ћемо искористити за даљи напредак и развој општине Бечеј, као и побољшање услове грађана који живе у њој. Заједно ћемо наставити да градимо своју будућност, будућност наше деце. Драги суграђани, срећна вам 2022. година!