Сервис

Црвени крст: Поново преко 100 грађана дало крв

У Спортском центру у Бечеју је 17. маја организована још једна, четврта по реду ове године, акција добровољног давања крви. Овога пута био је нешта мало мањи одзив грађана него претходних неколико пута али и даље је број добровољних давалаца крви прешао 100. На овај позив одазвало се 108 наших суграђа од којих је 101 и дало крв. Међу њима било је 24 жене и 6 оних који крв дали први пут.

Овом акцијом је у општини Бечеј обележен и 11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви. Национални дан добровољних давалаца крви се традиционално обележава сваког 11. маја, док се у свету он обележава сваког 14. јуна, још од 2005. године, када је Светска здравствена скупштина уврстила овај датум у свој Календар здравља.

У званичној презентацији Института за трансфузију крви Србије, наводи се да само једна јединица крви може спасити 3 живота. Нашој земљи, током једне године, потребно је 240 000 јединица крви, а чак 64% нашег становништва у старосној доби од 18 до 65 може да донира крв. Сваки мушки становник може дати крв 4 пута годишње, а женски 3 пута. Упркос овим статистикама, у Србији још увек нису достигнуте задовољавајуће бројке. Подаци говоре да је нашој зенљи потребно 40 давалаца на сваких 1 000 становника (4%). У овом тренутку, у Србији је та стопа 3%. Како би се подигла свест о овом добровољном и хуманитарном чину, Црвени крст и остале институције апелују на све грађане који могу да дају крв, да то и учине.

Следеће акције у нашој општини биће организоване 5. јула у Бечеју или 14. јула у Бачком Петровом Селу. У јуну месецу, као што смо најавили неће бити организоване акције доброљног давања крви.