Друштво

Дечија недеља: На који начин се бринемо о заштити деце?

Дечија недеља  и ове године почела је заједничком конференциојом за штампу организационог тима који углавном ту прилику искористи да објави својеврсни преглед најважнијих информација о раду на пољу заштите дечијих права које су намењене јавности.

На овој конференцији су се новинарима обратиле координаторке „Дечије недеље“ – Татјана Митић, Ивона Божовић и Дуња Шормаз, Сања Биро, помоћница председника општине задужена за образовање, Ференц Тот, члан кабинета председника општине задужен за послове демографије и популационе политике и Изабела Шормаз председница Друштва пријатеља деце.

Присуствовали и представници деце и младих, ученици ОШ „Шаму Михаљ“ из Бачког Петровог Села Оршоја Лакатош, Ученица ЕТШ Марцедес Сабо и Катарина Киш ученица Гимназије Бечеј.

Испред самог организационог тима новинарима се најпре обратила Дуња Шормаз која је упознала јавност са основном идејом организације „Дечије недеље“ и шта је у фокусу овог програма ове године.

„Дечија надеља се на овим просторима обележава од 1936. године и циљ је побољшање положаја деце. Овогодишња „Дечија недеља“ одржава се од 3 до 7. октобра у организацији Друштва пријатеља деце као спроводиоца активности и стратешког партнера Општине Бечеј, са свим својим дугогодишњим сарадницима: васпитним установама, цивилним сектором и другима. Желимо да током ове „Дечије недеље“ скренемо пажњу јавности на потребе деце и да укажемо на одговорност коју све релевантне институције имају управо за решавање проблема, отежавајућих околности, са којима се деца сусрећу. Оно што је најбитније желимо да деца у све то буду активно укључена. То можемо да урадимо само ако делујемо интерсекторски у смислу да све релевантне институције буду упућене једна на другу, само на тај начин можемо постићи најбоље резултате.“ – рекла је Дуња Шормаз.

О томе на који начин је и Општина Бечеј, као локална самоуправа поставила своје приоритете у односу на образовање и зашти-ту дечијих права али и о пројектима који се односе на одржавање објеката образовне инфраструктуре говорила је Сања Биро.

„Ове године нам је од стране министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику одобрено је 10 милиона за потребе изградње дечијих игралишта, општина је суфинансирала још 5 милиона што представља 15 милиона за 3 дечија игралишта. Пројекат је одобрен 2020. године а реализован у 2021. години. Преостала је санација и адаптација школе у Милешеву за коју је Општина Бечеј самостално обезбедила 2 милиона динара, пројекат је реализован у 2021. години. Наравно, на овај начин планирамо да и даље пружамо подршку нашим образовним установама. Посебно бих сад издвојила два пројекта где Општина, односно јединица локалне самоуправе развија партнерске односе са представницима наших образовних установа.“- рекла је Биро.

Она је такође најавила и два специјална пројекта који су део републичких програма Министарства образовања: „Унапређени равноправни приступи завршавању предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатне образовна подршка – Учимо сви заједно“ који подразумева праћење инклузивног  образовања на локалном нивоу и пројекат „Заједно ка средњој школи“ који је конципиран као подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу.

Тот Ференц, члан кабинета председника општине Бечеј задужен за послове демографије и популационе политике је говорио о популационој политици општине Бечеј и посебним мерама које локална самоуправа спроводи у оквиру тога.

„Ми у општини имамо неколико мера са којима помажемо по-родице али мислим да увек можемо и боље и више да урадимо за децу. У питању је неколико мера које општина Бечеј спроводи у складу су са законом као што је исплаћивање накнаде трошкова боравка деце у предшколским установама за децу из породица које остварују право на материјално обезбеђење у складу са законом о социјалној заштити и за децу са сметњама у развоју, ту помажемо са 100 посто цене боравка, за децу из породица које остварују право на дечији додатак регресирамо трошкове боравка у предшколској установи у висини од 50 посто од цене боравка, такође регресирамо трошкове боравка у вртићу за треће или четврто дете – они не плаћају боравак. У складу са Законом о социјалној заштити у Бечеју и у складу са нашим Правилником о пружању услуга личних пратилаца деци су обезбеђени лични пратиоци, делом из наменских средстава из Републике и делом из сопс твених средстава из буџета општине Бечеј. Општина Бечеј такође из буџета али и из средстава остварених по конкурсу из надлежних покрајинских секретаријата регресира трошкове превоза ученика средњих школа и студената. Општина Бечеј стипендира студенте, а од ове године поднета је иницијатива да се посебно стипендирају студенти са инвалидитетом, за сада Радна група је поднела предлог Општинском већу и ја се надам да ће она бити и усвојена. Што се тиче кабинета општине Бечеј, ми смо отворени за све нове идеје, за сарадњу свима и цивилним организација, свим релевантним институцијама.“

Три представнице деце и младих су свако из свог угла  прочитале своја излагања на тему дечијих права али и дужности и обавеза.