Дом здравља Бечеј: Лаборанти били на обуци за тестирање, до сада нема позитивних на коронавирус у општини Бечеј

Бечеј, 7. април

У Бечеју у нашем Дому здравља су јуче у току дана обављена прва тестирања пацијената за које постоји сумња на Covid19. Влада Србије донела је одлуку да се процес тестирања и прве тријаже пребаци на примарну здравствену заштиту, на локалне болнице и домове здравља.

Тим поводом директорица ове установе др Косана Нешић нам је рекла:

„Наши лаборанти су ишли на обуку на Институт за јавно здравље Војводине у четвртак, јуче смо тестирали прве три особе који су испуњавале критеријуме, резултати су стигли и сви су негативни. До сада сми имали четири пацијента са озбиљним симптомима сумњивим на Covid19, код нас овде је учињен ртг снимак и лабораторијске анализе и са тим су пацијенти послати у болницу у Нови Сад, где су тестирани и искључен је свима Covid 19 (имали су сви друге коморбидитете, упалу плућа, срчана оболења, температуру итд, сви су били старије животне доби). Резултати свих тестова стижу за 24 сата. 

Морам да напоменем да се тестирају само они пацијенти који се јаве и који испуњавају критетијуме да имају чак и релативно лаке симптоме, или су због контаката и других околности сумњиви према алгоритмима које имамо а које ажурира и које доставља Институт за јавно здравље Србије.

Према речима доктора Кона сада је приоритрет заштита здравственог особља. Код нас у Дому здравља није било до сада здравствених радника који су имали било какве симптоме и потребе за тестирањем. 

Још једном подсећамо пацијенте да смање социјалне контакте, да поштују мере изолације којима је то одређено, да носе по могућности заштитну опрему.“

Др Косана Нешић је такође замолила грађане да се придржавају претходно објављеног протокола.