Óbecse

Egy egyszerű leleményességgel is lehet könnyíteni a munkán

Az óbecsei Radek István ifjúkora óta újításokon és találmányokon töri a fejét

Újabb állomásához érkezett az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör keretében működő Innova Alkotók és Újítók Társaságának EDU+ programsorozata. A Than Emlékházban Radek István mutatta be az általa készített kisgépeket a közönségnek.

A ma már nyugdíjas óbecsei Radek István fiatal kora óta mindig bütykölt valamit: hol a saját munkáját szerette volna megkönnyíteni valamilyen szerkezettel, hol ismerősök kérték meg arra, hogy segítsen nekik egy-egy berendezés kitalálásában. A mogyoró-és diótörő kisgépet például kínjában eszelte ki, amikor ráunt a hetekig tartó diókalapálásra.

Mogyoró- és diótörő

A gépem egy óra alatt 40 kg mogyorót, illetve 60 kg diót tud összetörni. A gép maga adagolja a mogyorót a munkahengerekre, és méret szerint szelektál. A nagy hengerek alatt van egy szűkebbre állított másik hengerpár, ami összeroppantja a termés héját, amit egy ventilator lefúj, végül a magvak belehullanak egy edénybe. A diónál annyiban más a helyzet, hogy a gép csak összeroppantja a dió héját, a dióbelet kézzel kell kiszedni. De már az is jó, hogy nem kell kalapálni – mondja István.

István a mogyorótörővel bérmunkát is vállal, és ugyanígy tesz a már több szakmai elismerést szerzett magozóval is, ami meggy, cseresznye, barack magozására alkalmas. Egy óra alatt nagyjából száz kiló gyümölcsöt dolgoz fel.

A Than Emlékházban bemutatott, teljesen automata sajtkészítőt egy tejfeldolgozó kérésére szerkesztette meg István, ráadásul sajt készítése mellett paradicsomot és lekvárt is lehet főzni vele – a berendezés tulajdon-képpen minden olyan hevítésre alkalmas, ahol szigorúan megszabott a maximális hőmérséklet. Mivel ez a berendezés nem olcsó mulatság, azoknak éri meg befektetni, akik nagyban foglalkoznak ezekkel a tevékenységekkel. István sokáig a helyi téglagyárban dolgozott, első újítása is ehhez a munkahelyhez kapcsolódik.

Az első péterrévei maszek téglagyáros keresett egy olyan ventillátort, amely a kemence tüzéhez húzza a levegőt. Én ezt megcsináltam neki. Akkoriban gombamódra szaporodtak a téglagyárosok, Szerbiából is jöttek hozzám ilyen ventillátorért.  Sokuknak közülük nem volt áramuk az üzemben, hát csináltam a ventillátorhoz egy egyhengeres dízel robbanómotort is – emlékszik a kezdetekre István.

Ez az automata sajtkészítő akár lekvár – vagy paradicsom főzésre is alkalmas

A felesége fotós volt, aprólékos, lassú munkával retusálta képeket. Neki csinált egy elektromágneses végű elektronikus ceruzát, amely másodpercenként ötvenszer “csapott le”, a fotósnak csak vezetnie kellett a ceruzát. Aztán készített neki egy rotációs képszárító gépet is, ami szintén gyorsított a munkán. István agya innentől kezdve szinte állandóan valami újításon pörgött, de a szakmai elismeréseken túl sok haszna nem volt a találmányaiból, azokat sehol be nem jegyeztette, le nem védette. Legújabb ötletéből már üzleti hasznot remél.

– A mezőgazdaságban sokan termelnek sárgarépát és zöldséget. Ennek a földből való kiszedése úgy történik, hogy kiszántják, és aztán kézzel szedik össze. Én meg fogok szerkeszteni egy kapcsolható gépet, amilyen valójában már létezik hidraulikával, de elég komplikált és drága. Én egy sokkal egyszerűbb megoldást találtam ki, majd meglátjuk, hogy fog beválni. Ha bejön, akkor lesz belőle üzlet – mondja.

A kisgépeket az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága EDU+ programsorozatának a keretében mutatták be a közönségnek. A társaságnak fiatal tagjai sajnos nincsenek.

Az iskolákban kellene egy kicsit reklámozni ezt a lehetőséget, mert sajnos a fiatalok nem érdeklődnek az újítások, találmányok iránt, pedig néha apró dolgokból is lehet nagyot alkotni, és az apró föltalálások is hasznosak lehetnek a mindennapi életünkben. Az idén két magyar Nobel-díjasunk is van, és ha belegondolunk, hogy hány magyar Nobel-díjas van, akkor az azt jelenti, hogy a magyar észnek van értéke, tehát érdemes gondolkodni. A kreativitását a mi társaságunkban mindenki kiélhetné, mert amit csak elgondol, azt meg is tudja valósítani. Mi a tapasztalatunkkal tudnánk segíteni az ötletek megvalósításában – nyilatkozta Gilvázi István újító.

Az Innova következő előadásán november 16-án a kortárs erőszak megelőzése lesz a téma, az év végén pedig sor kerül az alkotók és újítók éves nemzetközi kiállítására is.

F.R.