Општина Бечеј: Два игралишта у изградњи

Општина Бечеј тренутно на две локације гради дечија игралишта и од тога се једно управо завршава  у центру града, иза Робне куће, а друго почиње да се гради код канала ДТД, у Другој месној заједници. Ова два игралишта су општег типа, и нису специјално прилагођена за децу са инвалидитетом или са сметњама у развоју. Председник општине Бечеј, др Вук Радојевић је обишао радове на игралишту преко пута зграде Општине Бечеј, иза Робне куће, и сазвао на тој локацији конференцију за новинаре. Он је такође, овим поводом, најавио и реконструкцију трећег игралишта до краја године и то за децу са сметњама у развоју и са инвалидитетом у дворишту школе ШОСО „Братство“.

„Налазимо се данас на дечијем игралишту у Доситејевој улици где обилазимо завршне радове на изградњи новог дечијег игралишта које задовољава све стандарде који су неопходни како би наши најмлађи имали безбедне услове за игру. Треба напоменути да смо у ребалансу буџета из маја месеца ове године определили и обезбедили додатних 15 милиона динара за изградњу и реконструкцију нових дечијих игралишта. Сада када се овде одвијају завршни радови, на овом игралишту, паралелно су започели и радови на дечијем игралишту на каналу у Пицодеру. Сматрали смо да је и тамо, у том делу града, у Другој месној заједници, потребно понудити такође адекватне услове деци за игру. Морам напоменути да Општина Бечеј као финансијер мора да води рачуна о стандардима, о безбедности и сигурности најмлађих. Изградња ових игралишта се наметнула као један од приоритета које су и сами грађани делегирали. У ребалансу општинског буџета смо определили пре свега средства за реконструкцију саобраћајне инфраструктуре али и за изградњу дечијих игралишта  јер је то увек један од захтева када разговарамо са грађанима. У кратком временском периоду урађено је више дечијих игралишта у Бечеју и насељеним местима: игралиште у насељу 7 ССКОЈ-а, у насељу Север Ђуркић, игралиште у централном објекту ПУ „Лабуд Пејовић“, дечије игралиште у ОШ „Светозар Марковић“ у Бачком Градишту, игралиште у Бачком Петровом Селу. Такође обезбедили смо паре и иза реконструкцију дечијег игралишта у ШОСО „Братство“ и очекујемо да до краја године и тамо започну радови али и да се они заврше. Можете данас овде да се уверите и да видите да ово игралиште поред справа има и неопходан мобилијар, да родитељи, и други грађани који овде дођу са децом, могу  да уживају, да лепо проведу време. Морам да кажем да већ сада и за наредну годину планирамо нове локације за дечија игралишта.“- рекао је председник општине др Вук Радојевић.

На игралишту иза Робне куће има укупно пет справа: љуљашке са два седишта , мултифункционална композиција са тобоганом и пењалицом, трамбулина, округла љуљашка „гнездо“ (све за узраст деце од 3 године па навише) и још једна мулти функционална справа за играње за децу изнад 6 година. На игралишту код канала у Пицодеру предвиђено је да буду три справе. Однос средстава за ова два игралишта је нешто преко 9 милиона колико ће коштати ово игралиште у центру града иза Робне куће према нешто мање од 6 милиона колико ће коштати игралиште код канала ДТД.  Ово подразумева и опремање игралиш-та са специјалном гуменом подлогом која обезбеђује безбедност деце од евентуалних повреда.

„Ово овде је нешто веће игралиште јер ово је и централно дечије игралиште у граду, поготово што је у непосредној близини и ОШ „Здравко Гложански“, ту негде близу је и вртић и велика је фреквенције, велики је број деце која пролазе овуда и сматрали смо да је овде потребно веће квалитетно дечије игралиште. До краја године у СОШО „Братство“ биће постављено и посебно прилагођено игралиште које ће бити у складу са потребама деце са сметњама у развоју. Ми смо издвојили средства, нешто преко 3 милиона динара, за реконструкцију тог дечијег игралишта и ја сам убеђен да ћемо на тај начин урадити пре свега квалитетно и адекватно прилагођено дечије игралиште за децу која похађају ову школу.“ – рекао је др Радојевић.

На наше питање да ли ће ово игралиште бити евентуално огра-ђено, или ће бар бити обезбеђен прилаз путу који се налази тик уз игралиште и да ли ће евентуално бити обезбеђен видео надзор др Радојевић је рекао „да игралиште неће бити ограђено јер треба да служи свој деци са територије општине Бечеј да могу слободно да му приђу, да га користе. Од када постоји ово игралиште до сада никада није било ограде према путу, а морам да кажем да смо у претходном периоду заиста инвестирали у Доситејеву улицу, направили смо да она буде једносмерна за саобраћај, урадили смо „зону школе“ у складу са саобраћајним пропи-сима како би ова улица била безбеднија у што већој мери. Ипак видео надзор би било нешто што ћемо размотрити, што би можда требало поставити, међутим ја верујем и апелујем и овим путем истовремено и на савест свих наших суграђана да водимо рачуна о јавној својини, то је својина свих грађана општине Бечеј и заиста не могу да разумем оне који су склони тој врсти вандализма. Апелујем на све нас и на јавност да ако се десе такви испади, што није немогуће, реагују. Ја ипак верујем на ниво свести наших суграђана да једно овако лепо и ново дечије игралиште јесте нешто што треба сви заједно да чувамо како би наши најмлађи могли да га користе несметано.“


Оштећено ново дечије

Ни 24 часа игралиштенакон завршетака радова на дечијем игралишту иза Робне куће два малолетника су вандализовала и запалила трамбу-лину и подлогу около на новом дечијем игралишту. Они су брзом  интервенцијом полиције идентификовани, ухваћени и спроведен је поступак против њих. Један од дечака има само 13 година и није кривично одговоран због година. Други дечак има 15 година и против њега је покренут поступак. Они су, према незваничним  сазнањима нашег новинара такође током ноћи када су запалили и оштетили игралиште извршили и неколико провала угоститељске објекте и радње у непосредној близини центра града. Поред тога они су, према сведочењу очевидаца то исто вече, напали, злостављали и претукли једну старију жену у самом центру града.