Друштво

Економско-трговинска школа: Завршена санација учионица на спрату

Председник општине Бечеј др Вук Радојевић посетио је прошле недеље Економско-трговинску школу где су завршени радови на санацији дела спрата ове школе. Наиме, пре нешто више од годину дана један део учионица и ходник на спрату у овој школи која се налази у згради која је једна од најстаријих објеката у нашем граду,  урушен је део таванице и учионице су биле затворене за коришћење. Општина Бечеј је издвојила око 6.5 милиона динара из овогодишњег буџета да санира тај део школе и да се омогући рад у том делу зграде.

Претходних пар месеци радило се интензивно на реконструкцији 4 учионице и ходника на спрату и сада је коначно овај пројект приведен крају.

„Санација овог спрата подразумевала је цео спрат али с обзиром да се учионице налазе на овој уличној страни урадили смо комплетну санацију дела спрата што је коштало око 6.5 милиона динара. Саниран је најпре таван, спуштени су плафони, замењено осветљење, исхоблован је паркет, стављене су гранитне плочице у ходнику које су предвиђене и пројектом, офарбана је комплетне дрвенарија“ – рекла је директорка школе Гордана Ковачев о овом пројекту.

Сада када је то решено и завршено, учионице се већ користе а ускоро, надају се у школи, требало би да се наставе и радови на санацији школе комплетно.

„Када су у питању средства за пројекте за санацију ја ћу сад оквирно да кажем, за кров би нам још требало око 18 милиона. За наставак, даљу санацију остатка спрата требало би негде око 6 милиона и ми смо за негде око 5.5 милиона конкурисали код Министарства правде. Даља санација приземља које је у суштини и најхитнија и најскупља била би око 26 милиона динара а санација дела фасаде је 7.5 милиона. Ми смо сада фасаду до пола окречили и средили јер почела да отпада. Дакле за санацију комплетно зграде до краја од чега је кров најхитнији, па онда приземље треба негде око 57 милиона. То је оно што треба да се уради, ево почели смо па се надам де ће у неко догледно време бити завршено јер нам је текуће одржавање приземља у овом стању веома скупо управо због влаге јер смо принуђени да сваке друге године кречимо учионице и ходнике.“ – додала је Гордана Ковачев обраћајући се новинарима.

Председник општине обишао је школу комплетно и разговарао о томе шта су следећи кораци, посебно када је сарадња локалне самоуправе и ове школе у питању. „Заиста је данас задовољство обићи Економско-трговинску школу овим лепим поводом, Општина Бечеј је овде издвојила око 6.5 милиона динара за санацију дела таванског простора и четири учионице. На овај начин смо и ми допринели унапређењу услова и наставника и ученика у школи. Ово је само један у низу корака које општина Бечеј чини у том правцу. Образовање нема алтернативу и општина Бечеј ће и у наредном периоду издвајати значајна средства за комплетну просветну заједницу на територији општине Бечеј. Поготово ове године која је јубиларна за Економско-трговинску школу, дакле 75 година постојања и рада ове школе је нешто са чим треба да се дичи ова школа, сви запослени, сви ученици али и целокупна општина Бечеј јер треба да будемо поносни што имамо овако квалитетну образовну установу у Бечеју у коју долазе и ученици из суседних општина. Такође бих искористио ову прилику да се захвалим школској заједници што су успешно привели ову школску годину крају имајући у виду врло незавидне услове у којима су радили у овом последњем временском периоду након велике трагедије која је задесила целу Србију. Данас ћемо имати прилике и да обиђемо ученике који полажу матурске испите и да има пожелимо срећу да успешно положе и да упишу жељене факултете.“ – рекао је др Вук Радојевић.

Гордана Ковачев је такође посебно нагласила и то да су роди-тељи ученика ове школе још један донатор/партнер на које школа увек може да рачуна.

„Ми скупљамо родитељски допринос који износи 2000 динара и 500 динара плаћамо осигурање за ученике. Ми смо у току ове школске године од тих пара купили рачунаре за 730.000 динара. Континуирано обнављамо нашу рачунарску опрему. У овој школи немамо рачунар који је старији од 5 година. Рачунаре које смо искористили и који су нешто старији ми даље донирамо осталим школама: ОШ „Север Ђуркић“, ШОСО „Братство“, ОШ „Шаму Михаљ“. То су рачунари који још увек могу да се користе у настави.“ – рекла је Ковачев.