Друштво

„Феникс-Плус“: Дружење и озбиљан разговор о статусу особа са инвалидитетом

Поводом Дана жена Удружење „Феникс Плус“ је организовало дружење са члановима своје организације и гостима у просторијама Прве месне заједнице „Инг. Иван Перишић“. Према речима председника овог удружења ово је био одличан повод да се организује мало дружење али и да се поразговара о до сада (не)оствареним правима и статусу особа са инвалидитетом у нашој општини али и уопште у друштву.

Дружење је организовано у просторијама Прве месне заједнице која је једна од ретких општинских институција која има адекватан прилаз за особе са инвалидитетом. Пре годину, две инсталирана је монтажна рампа која омогућава особама у колицима да сами уђу у зграду. На тај начин овај простор постао је најадекватнији да се организују оваква дружења али и други програми едукација, радионица и слично.

Физичке баријере, на жалост, нису једине препреке са којима се суочавају особе са инвалидитетом у општини Бечеј. Али нису занемарљиве. Већина јавних институција у граду нема прилаз за особе са инвалидитетом, углавном су прилази монтажно демонтажни и захтевају асистенцију других лица.

Друштвени статус, могућности за рад и запошљавање па и здравствене услуге за особе са инвалидитетом још увек нису у нашим друштвеним околностима приоритет ни за град али и у држави. Нормалан живот и свакодневно функционисање за све особе са инвалидитетом још увек су далеко од њих.

Упркос савременим законима који се последњих деценију, две доносе, особе са инвалидитетом су у Србији и даље међу најугроженијим друштвеним групама.

У свету свака десета особа живи са неким обликом инвалидитета, а већина се суочава са неразумевањем и дискриминацијом. У Србији, осам до десет одсто укупног становништва има неки облик инвалидитета, а многи од њих и даље се свакодневно суочавају са социјалним и физичким баријерама, као што су предрасуде у ставовима према инвалидности, неприступачност објеката, информација и оруђа за комуникацију, незапосленост, сиромаштво и искљученост из друштва. У Бечеју према наводима представника удружења „Феникс-Плус“ има негде око 3.500 особа са различитим облицима инвалидитета. Колико тачно их има не зна се јер, иако се често разговарало о томе у претходним годинама током израда разних стратешких докумената и планова, још увек на нивоу општине Бечеј не постоји прецизна статистика, нема званичних података о томе. Ниједна од социјалних или здравствених институција нема тачан увид у број особа са инвалидитетом, како одраслих тако и деце. Самим тим немогуће је ни адекватно успоставити неке специфичне мере заштите и помоћи и направити неку озбиљнију стратегију деловања.

Инвалидност не мора да буде препрека у остваривању жеља, амбиција, снова и циљева, али нажалост, управо су препреке те које особама са инвалидитетом свакодневно отежавају живот. У циљу решавање ових проблема, ублажавања последица живота са инвалидитетом могли би се направити  иновативни програми који би били тако конципирани да буду локално специфични у односу на број особа са инвалидитетом и врстама инвалидитета, стања на тржишту рада, доступност програма здравствене заштите на локалном нивоу, уз примену свих других релевантних локалних параметара. Но за све то је потребан свеобухватан приступ овим проблемима од стране свих релевантних институција система, цивилног сектора па и приватног у смислу друштвено одговорног поступања.

Но, ни оваква дружења коју су сами чланови удружења „Феникс-Плус“ организовали свакако нису мала ствар јер обављају једну веома важну социјалну  функцију и треба има свакако одати признање да очигледно нису спремни да се предају апатији и да чекају на помоћ друштва, града.

“Ово је било лепо дружење, још једно које ће нам дати снагу за наредни период, да дочекамо следеће. То можемо већ да очекујемо тамо негде крајем лета када се будемо поново окупили за Куп Бечеја, након тога планирамо неке едукације, предавања у вези са проблемима особа са инвалидитетом, предавања медицинских радника, педијатра, офтамолога, кардиолога” – рекао нам је Стеван Марков.

„Морам да напоменем, ову рампу у Првој месној заједници смо ми сами направили уз залагање, наравно свих субјеката у Бечеју, привреде.“  – поносно је рекао Марков и наставио „укупно у Општини Бечеј има око 3.500 хиљада особа са инвалидитетом и у тај број рачунамо све и ампутирце и особе са мултипле склерозом, параплегичаре, мануелне особе са инвалидитетом а имамо и доста инвалида рада, мислим да их имамо преко 1000 и нешто. Кад је у питању наше удружење, немамо баш неку прецизну статистику али ту нас је негде око 90.“

За сада им не преостаје да се тако удружени ослоне на сопствене снаге и могућности јер када се у нашем друштву неке ствари веома споро мењају.