Друштво

ОШ „Петефи Шандор“: Прослава Дана школе и јубилеја 200 година од рођења Петефија

Основна школа „Петефи Шандор“прославила је 27. марта Дан школе који се ове године поклопио и са обележавањем 200 година од рођења великог мађарског песника чије име носи ова школа. Школа „Петефи Шандор“ у Бечеју постоји већ 68. година.

Поводом ове велике годишњице у овој школи биле су током претходне две недеље организоване разне активности. О Петефи Шандору ученици школе учили су и анализирали његов рад, деловање и значај у друштвеном смислу и у књижевности из разних аспеката. На часовима из скоро свих предмета проучавали су неки догађај, песму или период живота Петефија и то је за већину ученика школе био забаван експеримент и својеврстан алтернативни приступ стандардном програму учења о некој личности на уобичајен начин.

Главна манифестација, само обележавање Дана школе, је такође било посвећено овом песнику и револуционару па је тако неколико учионица у школи тог дана претворено у мале позорнице на којима су се одигравале представе, перформанси, рецитали, музички наступи. Целокупан садржај посвећен Петефи Шандору добио је једну савремену интерпретацију његовог живота и рада прилагођен овој генерацији ученика. Било је очигледно да су ђаци уживали у припремама програма али и у изведби.

Публика је обилазила пунктове у школи инспирисане песниковим радом па су се тако ту могли да погледају и специјалне изведбе интерактивних народних песама под називом „Око Петефијеве куће“ које је обрадила са ученицима наставница Шандор Магдолна, као и композиције песама са темом „Пејзаж-Љубав-Револуција“ под „диригентском“ палицом наставника Будаи Сич Енглеберта. Такође могли су и да виде специјалну драматизацију Петефијеве песме коју је са ученицима припремила наставница Ирен Шото Молнар каои  рецитал дечијих песама на српском језику које су припремиле наставнице Банко Ибојка и Исидора Јоцков. Још један перформас био је певачко-плесачка обрада Петефијевих песама које су ђаци ове школе припремили и одиграли под менторством наставница Францишке Ковач, Изабеле Тот и Тимее Фекете.

„Деца су скоро на сваком часу причала о Петефију, на часу математике о савременим мерним јединицама, на часу музике о народним песмама, на часу физике су мерили колико је Петефи прешао, колико је корака могао да направи на својим путовањима, решавали су и друге занимљиве задатке, састављали су чак и јеловник…“ – рекла је наставница мађарског језика у овој школи Ержебет Шулц  Будаи.

Директорица школе Габријела Потребић Тежер је најавила и предстојеће сусрете Петефи школа, односно школа које носе име песника, ове године у Дорослову. Ови сусрети су традиционални и одржавају се још од 1973. године, са једним дужим прекидом од 1991. године до пре три године. Ова манифестација је обновљена баш у Бечеју. Може се претпоставити да ће ове године ти сусрети бити посебно свечани због обележавања овог великог јубилеја.