Друштво

“Комшије за комшије”: Започели сезону новим иницијативама

У насељу „Север Ђуркић“ са првом појавом пролећног сунца почела је сезона дружења али и обнове и уређење терена, игралишта и паркића који је оживео.

Једна од нових иницијатива, под слоганом „Зрно по зрно погача, камен по камен палача!“ заокупила је комшије. Решили су да уреде место за одлагања смећа и где стоје контејнери. Идеја је да се делимично тај простор огради да се смеће не би расипало, да изгледа уредно али и да се заштити од ветра који може да разнесе смеће и непријатне мирисе.

На веома посећеним налозима на друштвеним мрежама „комшије“ су са својим суграђанима подлили идеју.

„Поред дечијег игралишта налазе се контејнери и на жалост не постоји могућност да се они помере на другу локацију. Сада имамо проблем да ветар често смеће одува на игралиште. Такође, проблем је и непријатан мирис који се из контејнера шири и квари боравак на игралишту. Из тог разлога одлучили смо да око контејнера на три стране изидамо зид, спречимо разношење отпада и ублажимо непријатан мирис. Овакви зидови око контејнера постоје као решење у великом броју градова. Зид са стране игралишта би био украшен саксијама са разноврсним цвећем. Да нам мирише како треба!  За зидање 2 бочна зида дужине 2 пута 1,5 м и главног зида дужине 5 метара,  висине 2 метра потребно нам је 830 цигала. Зато молимо све оне који имају цигле које им нису потребне и који би били спремни да нам те цигле поклоне да нам се јаве. Свако по циглу, две и ето палаче!“ – позвали су организатори комшије да има се придруже у реализацији ове идеје.

На фејсбук групи овог удружење „Комшије“ настављају и са представљањем појединих важних чланова њихове екипе па су тако пре недењу две упознали и Бечејце са Миленом Швоња која им је помогла и осмислила како би требало да изгледа уређење простора у насељу.

„Наша драга пријатељица и суграђанка, мастер инжењерка пејзажне архитектуре Милена Швоња, се радо одазвала нашој молби и осмислила како да уредимо,  озеленимо и улепшамо наше дечије игралиште. Ново дрвеће, украсно зеленило, пуно цвећа, простори за седење, простор за бициклове, јавна чесма, учиниће овај део насеља прелепом оазом како за дечију игру тако и за одмор и дружење комшија и свих Бечејаца.

Милена је запослена у Одељењу за урбанизам у Општини Бечеј, а као фриленсер бави се дизајнирањем и пројектовањем малих и великих зелених површина са акцентом на одрживи дизајн и високи визуелни квалитет, тако да ако вам је потребан професионални савет, идеја и решење како да уредите ваше двориште, простор око зграде, локала или простор око ваше фирме, јавите јој се.

Током средњошколских и студентских дана Милена се активно бавила спортом и била репрезентативка Србије у кик боксу. На светском и европском јуниорском првенству освајала је златне медаље, а на светском првенство за сениоре освојила је бронзану медаљу. Пре тачно десет године, 2013. године проглашена је за најбољу спортискињу општине Бечеј.

остваримо ову њену дивну замисао и направимо један леп, уређен простор за игру и дружење којим ће се поносити сви Бечејци.  У Бечеју је пуно школованих, стручних,  талентованих и креативних младих суграђана. Позивамо вас да их подржимо и да им пружимо прилику да покажу своје знање, идеје и таленат како би заједно уредили и улепшали наш лепи град!

Овим путем позивамо и остале  суграђане који имају идеје и предлоге како да се улепша насеље Север Ђуркић или наш лепи град да нам се јаве!“  – каже се у саопштењу удружења „Комшије за комшије“ на њиховој фејсбук страници.

Као и претходне две године, ово најактивније насеље у Бечеју полако хвата корак са пролећем, почело је роштиљањем. Можемо претпоставити да ћемо веома ускоро чути од њих какви су има планови за пролеће и лето.