Друштво

Гимназија домаћин овогодишње Светосавске академије

Овогодишња школа домаћин Светосавске академије за све бечејске средње школе била је бечејска Гимназија. Великом приредбом у сали Градског позоришта Гимназија је осим обележавања школске славе започела и програм овогодишњег обележавања јубилеја ове школе: 95 година од оснивања.

На самом почетку Светосавске академије, након интонирања химне Светом Сави, директор школе Миодраг Басарић је говорио о значају Светог Саве у контексту српског образовања кроз историју и савременог образовног система, говорио је о његовом животу и о вредностима светосавља за српски народ уопште.

„Зидови нису само редови цигала наслагани једни на друге који се могу пробити јаком механичком силом. Ми просветари пред собим често имамо неупоредиво чвршће зидове. Ти зидови нису физички већ су менталне природе, они се не налазе само у главама наших ученика, њихових родитеља, људи из администрације каткад и доброг дела друштва већ и у нама самима. У те зидове су положене различите наше предрасуде и пристрасности недовољно знање, неуко ослањање на традицију и страх од новог све оно што нам отежава пут до истине а самим тим и до напретка. Међутим наша је дужност да размишљамо „изван кутије“, мимо устаљених образаца и утртих стаза. Са оне стране зида је читав један свет који нам остаје неоткривен док самодовољно и самозадовољно остајемо у задатом. Неистраженим стазама некаде се храбро упутио и Свети Сава ширећи снагу учене речи и космополитског светоназора. Ми одлучно бирамо да те вредности положимо у темеље наше Гимназије како би смо срушили многе зидове, зидове традиционалне учионице, зидове међу људима и народима, зидове у нашим главама, истражујемо, путујемо, повезујемо се.Тим путем кренули су први ученици бечејске Гимназије и њихови професори 1925. године када су дошавши са богослужења у новоизграђену зграду школе и сели у своје клупе.“ рекао је у свом говору директор Басарић

Након директора школе присутним ученицима, родитељима и просветним радницима у Сали обратила се и подпредседница Општине Бечеј Далила Дујаковић која је говорила о значају који локална самоуправа придаје образовању јер, према њеним речима, из године у годину улаже значајна средства и напоре да би се што више побољшали услови за рад у свим образовним установама и тако се унапредио целокупни образовни систем у општини Бечеј. Она је говорила и о средствима које општина и директно улаже у образовање поједнаца у Бечеју кроз стипнедирање студената, кроз награде ђацима за успехе на такмичењима и друга достигнућа.
Након уводних говора ученици Гимназије су приредили веома концептуално занимљив програм посвећен академском образовању. Гимназија је образовна установа која у својој основи рада има класично образовање које је цивилизацијско наслеђе па су ученици на свој начин показали како они то схватају узимајући у обзир и савремене концепте усвајања знања. За ову академију припремили су неколико инсценација од којих је наупечатљивија била „оживљавање“ слике „Атинска школа“ ренесансног сликара Рафаела Сантија која је најбоља илустрација вредности академизма. На слици су приказани Аристотел, Платон, Диоген, Питагора, Еуклид, Птоломеј … сви они окружени су студентима приказани како шире знање. Рафаелу је тада пошло за руком да једном сликом обједини највеће умове античке Грчке који су живели и стварали у различито доба и на различитим местима. То је кроз овај мали игроказ био циљ и бечејских гимназијалаца.

У забавном делу Академије учествовали су и чланови фолклорног ансамбла „Ђидо“ који су истовремено и ученици школе, чланице клуба Макс Денс, гимназијски школски хор и др. Додељене су и награде најуспешнијим ученицима основних и средњих школа на ликовним и литерарним конкурсима. Завршни говор одржала је председница школског парламента Кристина Пап.

Након академије у холу Гимназије отворена је и изложба фотографија и артефакта под називом „Наш пут“ која је илустровали развојни пут Гимназије од њеног оснивања.