Ученици из Пољске, Турске, Финске и Шпаније у посети нашој Гимназији

У Бечеј је у оквиру пројекта „Ерасмус +“ који је део међународне размене ученика ЕУ, у којем од ове године учествује и Србија, допутовало двадесетак ученика из четири европске земеље – из Пољске, Турске, Финске и Шпаније. У свечаној сали Општине Бечеј приређен им је дочек којем су присуствовали и представници локалне самуправе, помоћница председника општине задужена за образовање, Сузана Ђукић и помоћник председника општине задужен за омладину и односе са јавношћу, Дане Мандић као и домаћин директор бечејске Гимназије Миодраг Басарић они су се обратили гостима и ученицима Гимназије који ће бити домаћини на овом пројекту. Овим свечаним пријемом започело је једнонедељно дружење али и заједнички рад ученика Гимназије и ученика из ове четири земље на пројекту са темом анализе квалитета воде у воденим токовима, термалним изворима као и у градским водоводима у локалним срединама. Као што је најављено на последњој конференцији за штампу ове школе, ове и следеће године наши ученици ће на исти начин учествовати у размени и путовати у ове четири земље. Пројекат траје две године.

На самом почетку свечаног пријема размењени су поклони и присутним ученицима у сали обратио се најпре директор Гимназије Миодраг Басарић и пожелео им добродошлицу.

„Ово је најзначајнији пројекат за нашу школу после 6-7 године различитих облика размене ученика. Ништа од свега тога не би било да није било наших професора пре свега Ковачев Светлане која је пре десетак године покренула ову врсту активности и сарадње са школама широм света и професора Галфи Атиле који јој је сада десна рука на том путу и наравно ученика Гимназије без којих све ово не би било могуће као и локалне самоуправе која нас подржава.“– рекао је директор Басарић.

Координаторка програма размене из Шпаније Мариа Тереза Маркос, земље која је носилац пројекта, рекла је у оквиру свог обраћања: „Имамо један важан заједнички пројекат да урадимо. Основни циљ овог пројекта је да људима покажемо који је значај очувања квалитета воде и водених површина али уз све то и да остваримо још важнији циљ а то је успостављање сарадње између различитих култура и нација, да упознамо једни друге, да разменима знања и различите методологије и то све у оквиру ове једнонедељне размене. За све нас ово ће сигурно бити једно добро искуство.“

Разговарали смо ученицом из Пољске Јулијом Војци „Ја сам први пут у Србији и када је у питању језик неке речи су сличне на пољском па се разумемо као што су „до виђења“ или мама, тата. Ја сам из града који је велик отприлике као Бечеј, Пулави. Бечеј је колико сам успела да видим до сада ипак мало другачији, тих је и миран, код нас има много више људи на улицама, већа је бука.“ Са професорима из Финске смо разговарали о нашем граду и шта су успели до сада да виде и какви су им планови за ову недељу. Сазнали смо да ће, по плану, поред Бечеја посетити и Нови Сад и да је у оквиру посете планирана посета Палићу.

Након свечаног пријема ученици и наставници су организовано обишли центар, Тису и друге дестинације у граду.