Култура

Градско позориште: Програм у наредном периоду

За другу половину марта и почетак априла месеца Градско позориште Бечеј најављује неколико занимљивих представа, концерата, и других манифестација.

У уторак 28. марта у 20 часова биће на програму провокативна монодрама Сандре Силађев под насловом „Дејт“. Ово је нова авантура ауторке. Овог пута Сандра Силађев је у улози средовечне госпође и самохране мајке Оливере Живковић која је изашла на заказани љубавни састанак. Међутим, њен “дејт” се не појављује. Оливера дакле чека. Кога и шта? Оливера се осећа као дама, уседелица, бабадевојка и распуштеница, чак и као удовица мада нико није умро. Слуђена је категоризацијама и чудним односима између љубавника у 21 веку. Сматра да не тражи много од живота, само и једноставно оно што сваки одрасли појединац жели за себе – да пронађе своју сродну душу. Има ли је за Оливеру на “овом целом свету”? Или бар на интернету? Публика ће бити у прилици да прати ток Оливериних мисли али и да помогне у одговорима на нека од ових питања током специјалног Q & A епилога. Ова монодрама није за малолетне особе. Вулгарност и простачка реторика користе се као инструмент којим се приказују дупли стандарди наметнути пре свега женама. Улазница за ову представу је 1000 динара.


Један занимљив концерт/перформанс биће одржан последњег дана марта такође од 20 часова. У питању је  концерт Alice in Wonder Band Rika Taka. Нови балкански ритам представља традиционалну музику из Србије и земаља Балкана у новим аранжманима, изведену кроз спој телесних перкусија и певања. Промоција – перформанс албума Rika Taka New Balkan Rhythm кроз коју можете да доживите културну баштину овог поднебља на непосредан, узбудљив и несвакидашњи начин! Песме из Србије, Македоније, Црне Горе, Босне, Бугарске, Румуније, Албаније, Турске, Мађарске кроз мелодије, ритмове и текстове, описују карактеристичан свет и културу коју делимо. Уз ритам, преовлађујући елемент је глас, певање, док су различити инструменти и звуци који се чују на албуму, у другом плану. Истичући глас и ритам, Ана и Марко нас ефектним аранжманима и извођењем враћају у давну прошлост, када су то била основна средства за изражавање музиком. Изненађујуће, такав сведенији звучни израз ствара и ефекат помереног, другачијег, авангардног, чак и савременог.


Већ најављена премијера представе „Двоје“ биће изведена у три премијерних термина због лимитираног броја публике у клубу 4, 5, 6. априла од 20 часова у Позоришном клубу. Број места је ограничен на 50. Резервишите карте на време.

„Двоје“ је сада већ култни позоришни комад савременог британског писца Џима Картрајта, чија се дела већ деценијама изводе широм света освојивши бројне награде и признања. Колико нам је познато, до сада се овај комад није изводио у Србији!

Представа ће бити играна искључиво у нашем Позоришном клубу, тако да је број места ограничен на свега 50 места. Резервације: 021 6915 336 pozoristebecej@gmail.com

Радња комада „Двоје“ смештена је у локални паб једне вечери током викенда. Радња се врти око власника и власнице паба и различитих људи који су њихове муштерије. Двоје глумаца играју чак четрнаест улога, односно власнике и посетиоце паба који се на различите начине исповедају – понешто скривајући, жудећи за нечим или се борећи против нечега што је свима невидљиво.

О аутору: Драме Џима Картрјајта (Jim Cartwright) преведене су на више од тридесет пет језика. Прва Картрајтова драма „Пут“ (Road) праизведена је 1986. године у позоришту The Royal Court, добила је награду Samuel Becket, а потом је проглашена најбољом новом драмом у избору часописа Drama Magazine. Данас се „Пут“ сматра модерним класиком. Остали ауторови комади укључују сада већ култне наслове: „Bed“, „Two“, „The Rise and Fall of Little Voice“ и многе друге вишеструко награђиване драме као што су „A Christmas Fair“, „The Ancient Secret of Youth and the Five Tibetans“, „Stand Up Stand Up“. Аутор је телевизијских и филмских сценарија за Road (BBC, 1987, награда Golden Nymph за најбољи филм), Vroom (Channel 4, 1988), Wedded (BBC, 1990) i June (BBC, 1990). Као продуцент и аутор потписује Village (Channel 4, 1996), као i Strumpet i Vacuuming Completely Nude in Paradise (BBC, 2001)које је режирао Дени Бојл. Пише и режира Johnny Shakespeare (BBC, 2008),, за који је примио две награде Royal Television Society, као и King of the Teds (SKY Television, 2012). Универзитет у Болтону доделио му је почасни докторат, а његово име носи једна од зграда школе Harper Green коју је похађао у младости. Многа његова дела уврштена су у курикулуме средњих школа, колеџа и факултета у Великој Британији.

О редитељу: Игор Павловић је завршио глуму на Академију уметности у Новом Саду, у класи професора Михаила Јанкетића. Од 2002. запослен у Народном позоришту у Суботици, а од 2006. стални члан драме Српског народног позоришта, у којима је одиграо око 60 улога. Завршио је мастер студије из мултимедијалне режије на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Александра Давића. Оснивач је позоришне трупе АРТЕРИА, која је присутна на позоришној сцени од 2008 године. Игра на телевизији и филму. Преводи драмске текстове са енглеског (High life, Отпор). Режира представе у професионалним позориштима и својој трупи (Новосадско позориште, СНП, Позориште младих, Народно позориште Ниш). Стални је сарадник Градског позоришта Бечеј, где у Драмском студију младих ради од 2009. године. Истражује технику Михаила Чехова. Играо у представама у Мађарској и Хрватској. Сарађивао са Академијом уметности у Осијеку. Режира краткометражни анимирани филм Корак, за који је написао сценарио.