Óbecse

Hetvenhárom egyetemista kapott ösztöndíjat

Habár az óbecsei önkormányzat hatvan egyetemi hallgató részére irt ki ösztöndíj pályázatot, végül mind a hetvenhárom jelentkező támogatásban részesült. Február 15-én került sor az ösztöndíjról szóló szerződések ünnepélyes kiosztására a Községi Képviselő-testület nagytermében.
A fiatalok elmondása szerint a munka, az erőfeszítés és a tudás igenis megtérül. Örömmel tölti el őket, hogy szülővárosuk nem felejti el az ifjú egyetemistákat és minden évben támogatja őket. A támogatásban részesült ifjak között volt a bácsföldvári Berec Sarolta is, aki Ùjvidéki Egyetem Természettudomànyi-matematikai Karàn tanul biokémia szakon.
– Már harmadik alkalommal vagyok jogosult Óbecse község ösztöndíjára és elmondhatom, hogy az elmúlt évek során nagy segítséget és támogatást jelentett nekem ez az ösztöndíj. A mester képzés befejezése után szeretnék a szakmában elhelyezkedni. A terveim között nem szerepel, hogy külföldre, esetleg vidékre költözzek, ezért mindenképp itt, a községünk területén keresek majd munkát – mesélte Sarolta.
– Óbecse község önkormányzata az elmúlt három évben növelte az ösztöndíjak kedvezményezettjeinek számát, idén 5,8 millió dinárt szánt a legsikeresebb fiatal polgárok továbbtanulására. Az összeg egy részét a községi költségvetésből fordítottuk erre, a másik részét pedig a község elnöki költségvetési tartalékból – mondta Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere.
Egy másik ösztöndíjas, Horvát Loretta szintén örömmel fogadta az önkormányzat támogatását.
– Szabadkára járok a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra. Az egyetem befejeztével okleveles tanító leszek. Nagyon jól esik és örömmel tölt el, hogy a község ezzel is próbálja motiválni az egyetemistákat a tanulásra. Mivel nagyon sok kiadással jár az, hogy tanulhassunk, tényleg hálás vagyok azért, hogy ily módon is segítenek ebben. Az egyetem befejeztével Becsén szeretnék munkába állni. Bízom benne, hogy megtalálom a számomra megfelelő munkát és látható lesz a sok éves kitartó tanulás gyümölcse – nyilatkozta Loretta.
A polgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat sosem fog spórolni a fiatalok támogatásán. Ha más pozíciókon a büdzsében csökkentik is a kiadásokat, az ifjú egyetemisták számára mindig lesz ösztöndíj.
A hallgatók havi ösztöndíja 8000 dinárt tesz ki, melyet tíz hónapon keresztül kapnak.
D.P.