Друштво

„Хумани људи Бечеја“: Подршка и помоћ за најсиромашније суграђане

Организација „Хумани људи Бечеја“ на челу са Амалијом Хорват Сабо дуже време већ помаже нашим најугроженијим суграђанима. Сваке недеље, тачније сваког дана, ређају се нове иницијативе и све више наших суграђана су вољни да учествују у овим акцијама и да помогну. Амалији помаже и БУМ и акције организоване од стране „Банке хране Војводине“, удружење Само локално, „Комшије за комшије“ али пре свега ту су појединци да се нађу људима у невољи кад устреба нешто хитно.

Само овог месеца подељена је већа количина хране, намирница, хигијенских производа, намештаја, гардеробе за децу и школског прибора и књига али и бар једна торта изненађења за девојчицин рођендан као и поклони којима се свакако није надала.

На бечејским друштвеним мрежама и на фејсбук профилима „Хумани људи Бечеја“ и „Само локално“ се ређају личне приче људи који су се нашли у невољи али је пре свега импресиван одговор солидарних Бечејаца који су спремни да помогну.

Амалија Хорват Сабо скоро свакодневно на свом профилу или на профилу групе након објаве информације коју добије или од самих корисника или од људи који желе неком да помогне заједно са сад већ добро уиграном екипом креће у акцију да се што пре проблем реши и да се помогне.

„Једној од наших породица самохраној мајци три дечака од којих су двоје са сметњама у развоју поново је неопходна наша помоћ. Пре пар месеци породицу смо сместили у једну приватну кућу коју су добили на одржавање и поред редовних малих месечних примања мајка је често у проблему да обезбеди својим дечацима оно најпотребније, основно, храну. Ситуација је толико лоша да ме је замолила за макар два хлеба. Молим да ме контактирају сви који су у могућности прискочити у помоћ како бих им проследила контакт и адресу породице. Хвала.“ – је најновија објава на коју ће већ неко у року од неколико сати одговорити. Проблем ће бити бар за прво време решен.

„Још једна тешка прича и ситуација на коју не можемо зажмурити. Мајка, борац, вредна, поштена једна од оних која је ту да погура и остале наше породице кад год јој се прилика укаже овај пут након дужег времена треба нашу помоћ. Као што то бива невоља никада не долази сама иако су потешкоће већ одавно на плећима ове жене. Неопходна је финансијска подршка како би се измирио дуг за електричну енергију, помоћ у виду прехрамбених производа, пелене за баку и медицинска средства. Ситуација је заиста алармантна а у времену у ком живимо можемо да се ослонимо искључиво једни на друге. Милан ће као и до сада бити задужен за прикупљање финансијске помоћи. Молим суграђане који су у могућности да допринесу бољој ситуацији породице да буду слободни да нас контактирају како би их повезали са женицом. Хвала.“ – написала је Амалија након чега је уследила одмах помоћ.

„Желимо да се захвалимо Мирослави Поповић која се понудила да у потпуности измири дуг за електричну енергију породици о којој сам Вам синоћ писала, велико хвала и Кнези Петеру који је људе обишао лично и уручио им новчану помоћ у износу од 10 000 рсд. Захваљујемо се и свима који су допринели својим уплатама на текући рачун од којих ће бити купљено оно што породици недостаје а остатак ће бити прослеђен мајци за даље лечење ћерке и баке. Хвала Кристини Шифлиш, Бранку Жигићу и осталим донаторима чија је жеља да остану анонимни. Сутра у току јутра породицу ће обићи Чаба Васи и уручити им неопходно за даљу негу баке (пелене, креме, газу, фластере). Пуно Вам хвала драги наши Бечејци! Сваки пут ме изнова одушевите“ – објавила је Амалија.

Да се вратимо причи о оној торти …

„Једна посебна девојка данас прославља свој 22. рођендан. У питању је цурица са сметњама у развоју и развојно је много млађа. Живи са татом који је у годинама и није у могућности да јој пружи баш све нажалост. Мајка је оставила када је била мала и установило се да проблем у развоју постоји. Жели ли неко да је обрадује тортом или поклоном? Марина воли да црта и боји тако да су бојице и бојанка нешто чему би се највише обрадовала. Будете ли одлучили да је посетите на овај њен посебан дан дочекаће Вас са великим осмехом. Хвала!“ – написала је Амалија и торта је стигла на адресу.

Маринин тата, Тибор Халапи је на групи написао „Овим путем би хтео захвалити Амалија Сабо Хорват за организацију овог изненађења што је приредила за моју ћерку Марину и свим људима што су учествовали у свему овоме и донели поклоне Марини. Јако сте нас изненадили, торта је феноменална била. Свима бих се захвалио који су и честитке упутили поводом рођендана моје ћерке Марине“. Чак и тако мали гест је увек добродошла подршка за даље која нам понекад свима треба.

Ово је само мали део акција које се спроводе на ових неколико фејсбук група у Бечеју, посетите их обавезно, прочитајте те приче о хуманости и солидарности и ако можете не устручавајте се да помогнете.