Економија

Исплата 5 хиљада динара младима

Исплата новчане подршке младима од 16 до 29 година у износу од по 5.000 динара почиње 16. децембра. Пријаве ће трајати од 1. до 15. децембра 2022. године.

Право на пријаву имају сви млади, држављани Републике Србије који у тренутку пријаве имају између навршених 16 и 29 година, пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту. То значи да могу да се пријаве сви који су до почетка пријаве напунили 16 година, а нису до тог датума напунили 30 година.

Влада Србије је усвојила и Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година, на основу којег ће младима те популације бити уплаћен износ од по 5.000 динара, уређен начин исплате и друга питања која су од значаја за добијање те новчане помоћи. Након уношења основних личних података на порталу Управе за трезор (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће им заведена пријава, чији ће статус ту моћи и да провере, а пријављивање ће бити омогућено од 1. до 15. децембра 2022. године.

Да би добили новац, потребно је да се сви млади пријаве, без обзира на то да ли су се раније пријављивали за помоћ коју је држава давала, и да у тренутку пријаве имају важећу личну карту.

У првом кругу помоћи пријавило се више од милион младих, а из буџета је исплаћено више од 100 милиона евра у динарској про-тиввредности на дан исплате. У јануару ове године за помоћ од 100 евра пријавило се 1.019.796 људи.