ДруштвоКултура

Изложба слика Пирошке Тот Каша

У галерији Круг у оквиру Градског позоришта отворена је изложба бечејске сликарке Пирошке Тот Каша која се већ две деценије бави сликарством на аматерском нивоу. Назив ове изложбе је „Мој поглед“ и уприличена је као својеврсна је прослава овог јубилеја. О Пирошкиним сликама на отварању говорили су историчарка уметности Габриела Сел и професор Шкрабањ Виктор. Поред бечејског сликара Шипош Тибора у чијем студију је започела свој сликарски пут (а чији утицај је видно приметан на њеним сликама) и професор Шкрабањ јој је у једном периоду током ове две деценије био ментор. Пирошка Тот Каша током своје сликарске каријере радила је разне технике углавном уљаним бојама, којима се после свих експеримената враћала али се опробала и у акварелу, туш техници, пастелу и колажима. На Пирошкиним сликама веома је доминантан флорални мотив али има и других веома личних мотива и пејзажа.


На овој ретроспективној изложби изложено је 49 радова, који су мање-више хронолошки постављени јер се у првом делу галерије налазе слике из новијег периода а у задњем делу галерије слике из старијег периода, из прве деценије рада. Према речима саме ауторке јасно се види разлика пре свега у колориту. Новије слике су живљег јаснијег колорита, она сада више користи технику колажа у којима употребљава природне материјале, слике и мотиви на њима су смелији, имају јасније изражен стил. И професор Шкарабањ је у свом излагању рекао да се током година види јасан напредак када су Пирошкини радови у питању, како кроз развијање технике рада тако и у стилу, јаснијем изражају. Он је говорио и о специфичној форми „провидног слоја“ које овим сликама дају једну посебну димензију и које чак и професионални сликари ретко успевају да постигну.
До сада је Пирошка Тот Каша имала 6 самосталних изложби у Војводини и региону (Мађарска, Босна и Херцеговина) а чланица је и оснивач и ликовне секције „Дуга“ која ради у оквиру културног центра „Петефи Шандор“.