Друштво

Јесења разгледница Бачког Петровог Села

Успешна акција „Чепом до осмеха“

На иницијстиву ученичког Парламента Основне школе „Шаму Михаљ“ од 2014. године, покренута је и прихваћена акција хуманитарног карактера „Чепом до осмеха“ истиче наставник физичког васпитања проф. Карољ Божовић, који је и главни координатор ове акције. Сарадња са Новосадском фондацијом истог назива, је веома успешна а до краја септембра месеца текуће године, школарци, родитељи и грађани који заједно са ученицима учествују у овој акцији, сакупили су 2.480 килограма чепова. Професор Божовић , посебно истиче др. Мару Шарчев и инг. Драгомира Стајића, који су до сада били највреднији, мада има још пуно родитеља и ученика, који заслужују све похвале.


Сликари у Чоки и Бачкој Тополи

Чланови удружења сликара аматера „Да Винчи“ ове године веома су активни у свом раду и присутни на многим ликовним колонијама, на које их организатори позивају. На сва та „гостовања“ путују о свом трошку, јер су средства добијена од стране локалне самоуправе била недовољна за покиривање свих трошкова. Председница овог удружења, Анамарија Станојев са задовољством истиче, да су веома лепо примљени на недавно одржаним ликовним колонијама у Чоки и Бачкој Тополи, а до краја године учествоваће на четири колоније, док ће Анамарија Станојев своју трећу самосталну изложбу организовати у Зрењанину.


У посети основној школи „Шаму Михаљ“

На улазу у нову зграду Основне школе „Шаму Михаљ“ дочекаће вас дежурни ученик који ће вас замолити да се упишете у књигу гостију и посетилаца и упутити на тражену особу. Предворје школе је веома уређено и са много стила декорисано цртежима ученика. Посетиоцу посебно упада у очи главни мото ове образовне установе а она гласи: традиција, толеранција и таленат, што професори и наставници заједно са ученицима школе годинама, на делу доказују. Према речима нове директорице школе Тинде Лехоцки, у нову школску годину уписано је 480 ђака, а у прве разреде уписано је 51 полазник мађарске и 17 ученика српске националности. Некада је ова школа, у добра стара времена имала и 1.000 ученика, али времена се мењају, и томе се морамо, прилагођавати истиче директорка и додаје да су ученици ове школе постигли веома запажене резултате на разним такмичењима.
Захваљујући фондацији „Габор Бетлен“ школа је добила једну инрактивну таблу, а опремљене су и учионице старе школске зграде новим лаптоповима. Уз помоћ Савета мађарске националне мањине учествовали су у Лиги храбрих која је била одржана у Макоу, а посетили су и побратимљену школу у Харкању (Мађарска), где су провели три незаборавна дана, а поводом Дана националног јединства седмаци школе боравили су у Будимпешти. Приликом боравка у овој образовној установи, у припреми су били програми за обележавање Дечје недеље и спортског дана са Ромима, који се одржава под називом „Укључи се у игру“ у сарадњи са Удружењем грађана „За Бољи живот села“ и Савезом спортова. Спортски програм припремају професори физичког васпитања Карољ Божовић и Маћаш Марјан и увек изазива велико интересовање ученика, а одржаће се средином месеца октобра. Школа посебну пажњу посвећује одржавању човекове околине и зато је парк испред нове зграде и двориште са спортским теренима редовно одржавано, а посебно су поносни на свој ђачки лист „Школарац/Кишокош“ који излази већ 22 године, а уређују га наставници са ученицима виших разреда.

Ј.Ж.