Друштво

Колико кошта смештај студента?

Уписи на факултете су углавном завршени, бар онај први рок. Места на буџету су попуњена углавном на Универзитету у Новом Саду који је за бечејске студенте углавном најатрактивнији јер је и најближи. У Новом Саду највише заинтересованих у односу на број места био је за упис на Факултету техничких наука, Академији уметности и на Медицинском факултету. Број пријављених будућих студената у односу на број слободних места већи је још само на Филозофском факултету. На осталим факултетима број пријављених је мањи од броја слободних места. 

Оно што сада за све родитеље следи је решавање проблема где сместити новопеченог студента и колико ће то да кошта. Наравно најјефтинији је смештај у домовима (јер станови и собе у оваквом економском окружењу у последњих неколико месеци достижу астрономке цене) али и ту су најављена већа поскупљења. Студенти и родитељи кажу да им је максималан месечни буџет за закуп стана био је између 100 и 200 евра, док су закуп стана, у просеку, плаћали 200 евра. Ове цене сигурно неће опстати у универзитетским центрима као што су Нови Сад или Београд. 

Ресорни министар Бранко Ружић је „обрадовао“ родитеље најавом поскупљења студентских домова, и смештаја и хране, од наредне школске године. Он сматра да је поскупљење оправдано, будући да цене нису мењане чак девет година.

Како је саопштило Министарство просвете, учешће ученика-корисника у цени смештаја и исхране у установи ученичког стандарда са трећом „А“ категоријом до сада је износило 5.358 динара месечно, а након поскупљења цена ће бити 8.052 динара.

Студенти у собама прве категорије ће, уместо досадашњих 1.860 динара месечно, плаћати 2.790; друге категорије – уместо 1.430 плаћаће 2.150; треће категорије – уместо 1.248 плаћаће 1.600, док ће академци који станују у собама четврте категорије уместо 1.144, убудуће морати да издвоје 1.500 динара месечно.

Скупљи ће бити и појединачни оброци у студентским мензама па ће тако доручак коштати 56 динара (до сада је био 40 динара). Ручак ће студенти уместо 72 динара, плаћати 120 динара, а вечеру 90, уместо садашњих 59 динара.

Ипак,  усклађивање цена смештаја и исхране са реалним трошковима живота повлачи и кориговање номиналних износа ученичких и студентских кредита и стипендија. Тренутни износ месечне рате ученичког кредита и стипендије је 5.400 динара, а од наредне школске године биће 8.000 динара.  Студентски кредити и стипендије ће, уместо садашњих 8.400 динара, убудуће износити око 13.000 динара.