Közös kincseink – népművészeti tábor a Petőfi kultúrkörben

Néptánc, népzene, kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak

Közös kincseink a címe annak a népművészeti tábornak, amely július 13-án vette kezdetét az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A szervezők elmondása szerint a tábor azzal a céllal jött létre, hogy a gyerekekkel megszerettesse a néptáncot, megismertesse a népdalokat, fejlessze a kézügyességüket, valamint, hogy megismerkedjenek a népszokásainkkal is, a közös kincseink megőrzése érdekében.
– Több, mint ötvenen vettek részt a táborunkban, amely, a koronavírus járvány miatt napközis táborrá alakult át. Az alsós és a felsős gyerekek két korcsoportban gyakoroltak, vettek részt a foglalkozásokon. A fiatal tehetségekkel Szabó Róbert, a szlovákiai, Pozsonyban tevékenykedő Ifjú Szívek Táncszínház táncosa, Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs néptáncoktatók, Fenyvesi Zénó, a békéscsabai Bartók Béla szakgimnázium és művészeti iskola diákja, valamint Babinecz Sándor, a budapesti Hagyományok Háza munkatársa foglalkozott a táborban – nyilatkozta Ricz Róbert, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke.
Kovács Franciska, a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatója népdalokat tanított az ifjúságnak, Lengyel Anna a babakészítés alapjait mutatta be nekik, Lénárt Zsófia segitségével pedig barátság-karkötőket készítettek. Ózsvár Péter és Sára a fazekasság csínjával-bínjával nyűgözte le a táborozókat. Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház magyar társulatának tagja drámajátékokkal tette színesebbé a tábort.
Az alsós gyerekeknek Fenyvesi Zénó tartotta a bemelegítő-, ritmus- és izomfejlesztő gyakorlatokat, Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó néptáncoktatók pedig a bogyiszlói friss csárdás motívumait tanította és gyakoroltatta. Kovács Franciska, aki szlavóniai népdalokat tanított a ,,kicsiknek“, hangszál bemelegítő gyakorlatokat és moholi népdalokat tanított a felsős korosztálynak. Az idősebb korosztálynak Szabó Róbert tartotta a bemelegítő és ritmus gyakorlatokat. Ők Tisza-menti, bácskai táncokat tanultak. A lassú- és friss csárdás lépéseit sajátították el. Emellett Babinecz Sándor, az erdélyi legényes táncok módszertanába avatta be a fiúkat.
– Habár a gyerekek nagyon élvezték a foglalkozásokat, a járványhelyzet arra kényszerített minket, hogy a tervezettnél egy nappal korábban fejezzük be a rendezvényt. Így több izgalmasnak ígérkező program is elmaradt, mint például Szerda Andrásnak a napsugaras oromzatokról szóló néprajzi előadása, a Fokos zenekar hangszerbemutatója és a várva várt gálaműsor. A résztvevők nagyon élvezték a foglalkozásokat és azt remélik, hogy jövőre is megszervezésre kerül ez a tábor – mondta a kultúrkör elnöke.
A népművészeti tábor megvalósítását a budapesti Nemzeti Kulturális Alap tette lehetővé.

P.D.