Óbecse

Sportlövészet nem csak férfiaknak

Interjú Kalapos Karolinával, a „Karolina strela” sportegyesület megálmodójával

Az óbecsei Karolina strela sportegyesület 2018. november 1-jén alakult meg, megálmodója pedig Kalapos Karolina, aki több sportban is kiemelkedő eredményeket ért el. Az ifjú sportoló a karate és a futás után a sportlövészet mellett döntött.
Tavaly novemberben ünnepeltétek az egyesület első születésnapját. Honnan jött az ötlet, hogy nyiss egy sportlövész-egyesületet?
Az ötlet onnan jött, hogy mivel mind a három sportàgban edző vagyok, úgy gondoltam, hogy itt az idő, hogy nyissak egy saját klubot. Mivel Karolinànak hìvnak, ezt mindenképp bele szerettem volna foglalni az egyesület nevébe is. A „strela” onnan ered, hogy nagyon gyors voltam a futàsban. Emellett, ez a szó illik a cèllövèszethez is.
Milyen aktvitásokat valósitottatok meg a tavalyi, illetve az idei évben?
A tavalyi és az idei évben nem voltunk túl sok versenyen, mivel még kezdők vagyunk. Tavaly Újvidéken és Zentán értünk el szép eredményeket, első három helyezéssel tértünk haza.
Hány edzésetek van egy héten, meddig tartanak? Hol szoktak lenni az edzések?
Az egyesületnek jelenleg 9 tagja van. Mindenféle korosztály van, ami érdekes. Minden korosztály más, és így még érdekesebb velük dolgozni. Hetente három alkalommal tartunk edzést, hétfőn, szerdán és pénteken. Egy órát tart az edzés. Az edzések a Sportközpontban, a céllövöldében vannak.
Hogyan állitod össze a programot a tagokkal, mi mindent csináltok egy edzésen?
A program körülbelül minden edzésen ugyanaz, hiszen lövésről van szó, légpuskával. Egy edzésen 30 golyót lövünk ki személyenként, egy métába 5 golyó megy, ami azt jelenti, hogy egy edzésen 6 métát kapnak a tagok. Minél precízebbek kell, hogy legyenek és nagyon kell, hogy öszpontosítsanak. Három csoport van, minden csoportban különböző korosztályúak tagok, így egyben ismerkednek is, mindenkinek más tapasztalata van a céllövészettel kapcsolatban. Nagyon jó, hogy a tapasztalataikat meg tudják egymással osztani. Amit az edzésen tanulnak, a versenyen meg is tudják mutatni. Voltunk tavaly versenyen Újvidéken, Zentán, Topolyán, majd Óbecsén az első születésnap alkalmából szervezett megmérettetésen. A hazi pályán nagyon jól teljesítettek a versenyzőim.
Kinek ajánlod ezt a fajta sportot? Hogyan tudnak betagosodni az érdeklődők? Esetleg van-e alsó és felső korhatár, hogy ki tagosodhat be?
Másik klubbokkal is jó a közreműködésünk, leginkább az Újvidéki klubbal. Az edző Miroslav Šegrt. Mindenkinek ajánlom a céllövészetet, főként azoknak, akik szeretik a fegyvert. Hétfőn, szerdán és pénteken vannak az edzések, 18 és 21 óra között – attól függ melyik csoportról van szó. Akkor is be tudnak tagosodni az érdeklődők. De nálam is kaphatnak információkat a 069-44-19-940 telefonszámon. Az alsó korhatár 8 év, felső korhatár pedig nincs. Mindenkit szeretettel várunk.

D.P.