Óbecse

Egyre több a fertőzött… Vigyázzunk egymásra!

Rohamosan terjed a vírus községünk területén is

Óbecse községben, 2020. július 19-el, vasárnappal bezárólag, 29 személyt tartanak nyilván, aki megfertőződött koronavírussal. Őket az Egészségház Covid-rendelőjében tesztelték gyorsteszttel.
Óbecse község Rendkívüli Helyzetek Községi Törzskara a 2020. július 9-én és 17-én megtartott rendkívüli ülésein újabb intézkedésekről döntött a koronavírus megfékezése érdekében. Többek között a zárt helyiségekben kötelező védőmaszkokat használni és legalább 1,5 m fizikai távolságot tartani, tilos bármilyen jellegű összejövetel megszervezése, melyeken zárt helyiségben több, mint 50 fő, szabad téren pedig több, mint 100 fő tartózkodik, emellett pedig biztosítani kell a legalább 1,5 m fizikai távolságot. A Rendkívüli Helyzetek Községi Törzskarának Záradékában az is szerepel, hogy az Óbecse község területén található vendéglátóipari létesítmények, azaz éttermek, kávézók, bárok, pizzériák és egyéb vendéglátóhelyek, fogadóirodák, játszószobák stb.), valamint az étkezési és italszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, vagyis grill-és gyorséttermek munkaideje ezentúl korlátozva van, 6 órától 23 óráig dolgozhatnak. A kereskedelemben tevékenységet folytató gazdasági egységek vezetői az üzletekben és szupermarketekben kötelesek minden felületet, különösen a fogyasztói kocsit és kosarat fertőtleníteni.
Az Óbecse Községi Közigazgatási Hivatal Településrendezési, Építésügyi, Közművesítési, Közlekedési és Felügyelői Ellenőrzési Osztálya hivatalos közleményben arról is tájékoztatta a polgárokat, hogy fokozzák a rendkívüli ellenőrzéseket és a felügyeletet a vendéglátóipari létesítményekben, a szerencsejátékok objektumaiban, valamint az élelmiszer-és italszolgáltatást nyújtó létesítményekben a községünk területén, a munkaidő betartását illetően.
A közleményben az áll, hogy amennyiben az érintettek nem követik a helyi önkormányzat által felhatalmazott ellenőr döntését, pénzbírságot rónak ki rájuk – 80.000-től 250.000 dinárig. Jogi személyre és a jogi személy felelős személyére a kirótt pénzbírság 15.000-től 40.000 dinárt tehet ki, míg a vállalkozók esetében ez a büntetés 60.000-től 200.000 dinárig terjedhet.
Abban az esetben, ha a vendéglátóipari objektum bejáratán nem lesz jól láthatóan kihelyezve a munkaidő, vagy azt nem tartják, 30.000 dinár büntetésre számíthatnak. A jogi személy és a jogi személy felelős személyét 6.000 dinár összegben, a vállalkozót pedig 20.000 dináros pénzbírsággal büntethetik.
Óbecse község Egészségügyi Tanácsa azt tanácsolja lakosainknak, hogy amennyiben megfázásos tüneteket észlelnek, lázuk van, esetleg nem érzik az ízeket és a szagokat – maradjanak otthon, és telefonon keressék fel orvosukat. Továbbá, tartsák tiszteletben az izolációs intézkedéseket. Ne használjanak antibiotikumokat vagy más gyógyszereket anélkül, hogy előzetesen egyeztetnének erről orvosukkal.
Ha elhagyják otthonukat, feltétlenül viseljenek maszkot, amennyiben másokkal egy térségben tartózkodnak, de kültéren is, ha nagyszámú emberrel érintkeznek. A maszk helyes használatáról is viseljenek gondot, azaz úgy viseljék, hogy a maszk eltakarja a szájukat és az orrukat is, majd miután levették, dobják el. A maszk eltávolítása előtt mossanak kezet meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítsék kezüket.
Emellett, fordítsanak kellő figyelmet otthonuk és munkahelyük rendszeres higiéniájára is, szellőztessék a helyiségeket gyakran. A felületek fertőtlenítéséhez használjanak 75%-os alkoholt, asepsolt, vizes klóroldatot. Ne felejtsék el időnként fertőtleníteni autójukat, kulcsaikat, mobiltelefonjaikat, szemüvegeiket, pénztárcájukat…
A koronavírus terjedése miatt számos nyári rendezvény és program is le lett fújva a községünk területén. A Városi Színház és az Ifjúsági Iroda szervezésében meghirdetett kreatív gyermek és ifjúsági műhelymunkák elmaradnak a továbbiakig. A Tanderbal fesztivál sem lesz megtartva az idén. Több koncert, vetélkedő, szórakoztató program szervezője kényszerült arra, hogy lemondjon, vagy legalább elhalasszon egy-egy eseményt.

D.P.