Друштво

КЗМ: Форум театар на тему родне равноправности

Међународни дан женау сарадњи са Општином Бечеј и Заводом за равноправност полова организовала је у среду, 8. марта форум представе. Ученици из три бечејске средње школе су током неколико недеља учествовали у разговорима и радионицама форум театра које је водила професорица српског језика и књижевности Ивана Петровић. Током ових разговора и драмских радионица ученици су имали прилику да отворено разговарају о својим ставовима на тему родне равноправности али и о другим темама које се тичу живота младих у колективитету, о друштвеносоцијалним међусобним интеракцијама, о питањима родног идентитета, о предрасудама и старим „обичајним“ стереотипима у друштву.

Као резултат тих активности на Међународни дан жена решили су да своје приче које су већ реализовали у форми форум театра али и своја запажање и ставове које су формирали током рада на овим малим представама поделе и са публиком, својим другарима из школе, да покушају да их интерактивно укључе у форумавање.

Да ли мушкарци и жене имају једнака права и зашто не?

Учесници, као и публика, су имали прилику да сазнају, науче и кроз мале представе виде како могу да допринесу да наше друштво буде боље. Поред забавног дружења и глуме, млади су имали прили-ку да истовремено пораде на свом самопоуздању и страху од јавног наступа.

„Симболично данас на Међународни дан жена организовали смо овде у просторији Канцеларије за младе форумовање на тему родне равноправности. То је заправо један пројекат који је осмислила Канцеларија за младе, заједно са Општином Бечеј а који је подржао Завод за равноправност полова. Пројекат је подразумевао, драмске радионице на тему родне равноправности. На тим радионицама су учествовали млади из све три бечејске средње школе, Гимназије, Техничке и Економске, и имали смо и двоје основаца, осмака. На тим радионицама учили смо о разлици пола и рода, говорили смо о стереотипима и предрасудама у вези са мушкарцима и женама, говорили смо о етикетирању, о родно заснованом насиљу. Из свих тих наших разговора и радионица произашле су две приче. Заправо смо радили и више али смо се одлучили да данас овде представимо две кроз форум театар. Форум театар је врста интерактивног позоришта где се на сцену постављају неке реалне ситуације у којима се види да постоји неко насиље, неко тлачење. Ова форма театра још се зове и „позориште потлачених“ ми смо овог пута представили кроз наше приче родно засновано насиље. Приче су истините и дошле су од мојих ученика током наших претходних радионица и разговора. То нам је заправо и био циљ да представимо неке ситуације које су њима блиске са којима могу да се идентификују. На данашњем форумовању смо те наше драмске сцене и приказали. У публици су били средњошколци и могу да кажем да су врло добро реаговали, хтели су да сарађују, да учествују, да коментаришу, да постављају питања ликовима. Чак су неки од њих и ушли да форумују. Ја сам веома задовољна а верујем да смо и сви успели да објаснимо на овај начин шта је то родна равноправност и колико нам је важно да учимо о томе јер само тако, заправо можемо да радимо и на људским правима и на демократизацији нашег друштва“ – рекла је Ивана Петровић.