Магично вече уз Rebel Star

Магично вече, једно од последњих летњих, проведено уз препознатљиви звук, у исто тако добро познатом друштву стандардних љубитеља условно названог „бечејског звука“ гитаре. Овај концерт је донекле дошао као изненађење за бечејски публику која прати рад овог бенда јер је на друштвеним мрежама и на сајту најављивана турнеја али углавном у региону, Београду, Хрватској … Бечеј некако није баш најдиректније на том путу … али је изгледа победила носталгија Милана Главашког да не заобиђе свој родни град. Одличан концерт, изненађујуће добар звук, велики број познатих лица и пријатеља и интимна атмосфера баште Beerabilly пивнице.

Мало официјелних података о бенду: Rebel Star је идеја настала 2006. године у Сент Андреји поред Будимпеште где Милан Главашки живи веће дуже време. Он је аутор музике и текстова у бенду али иза себе има богато музичко искуство из Eve Braun и Popcycle. Након повратка из Америке 2005. године одлучио је да направи студио код куће где ће моћи да ради, снима, да ствара музику. Током последњих петнаестак година успео је да створи један веома специфичан звук који је комбинација музичких жанрова и који се непрестано из албума у албум мења, али и да направи себи простор да пише текстове за музику и да кроз поезију себи и публици постави питања којима се поп мејнстрим ретко бави. Питања о животу и смрти, почетку и крају, одрастању и старењу, пријатељству.

У овој, како каже, најбољој постави до сада Rebel Star је шесточ- лани бенд стациониран углавном Загребу састављен од врсних хрватских и српских музичара: Звонка Обајдин (Свемир, Сјеверозапад) на клавијатурама, Даниел Родик (Свемир, Ундо, Скарамужи), Еки Џанановић на бубњу (Кристали, Пресинг, Битипатиби), Жељко Мар- куш на гитари (Кристали, Пацифик), Горан Ритоша на басу и Милан Главашки вокал и гитара (Ева Браун, Popcycle, Rebel Star). Бенд сад већ има комплексну продукцију али и успева да задржи интегритет врхунске свирке док пролази кроз рок, американу и indie жанрове у једном динамичном сету. Rebel Star има шест објављених албума од 2007. до 2021. дигитално, на CD-у и винилима.

Милан Главашки је након свирке пристао да нам да краћи интервју за новине.

Како је Бечеј улетео у „јесењу турнеју“, одмах после Београда?

Био сам у току лета у Бечеју и отишао на пиво у Beerabilly-у па ми се свидела башта. Дуго нисам свирао у Бечеју и хтео сам да у свом родном граду направим један пристојан концерт у доброј атмосфери и са професионалним озвучењем. Ребел Стар је бенд који сада захтева озбиљну продукцију јер свирамо разне инструменте и концерт има акустичне и рок елементе па смо хтели да овом приликом испоштујемо квалитет што смо по мом мишљењу и постигли.

Уз овај нови састав бенда да ли иде и нова промена у звуку? Да ли је са новим члановима бенд направио искорак у неки нови жанр, квалитет звука?

Јесте у смислу да је последњи албум снимљен са десетак учесника у врхунском студију што је велики одскок од досадашње кућне варијанте где сам углавном сам свирао и снимао. Тиме је и жанр више повукао на бржи бендовски звук, готово ‘soul’ стил у неким песмама.

Бенд је „интернационални“, како функционише тај „рад на даљину“, колико је логистички све то тешко ускладити?

Тешко али успевамо да остваримо континуитет и видно напредујемо. Ја живим на релацији Мађарска-Истра-Србија уз пуно додатних путовања па планирам да често пролазим кроз Загреб и останем пар дана на пробама. Помаже ми то што имам флексибилно радно место и време. Бенд има пробе и без мене и кажу ми да су боље 🙂 .

Какав је концепт свирки на овој турнеји, представљање новог албума или селективна ретроспектива?

У овом јесењем турнусу ставили смо већи акценат на први и последњи албум што чини око 70% песама са сет листе. Сваки концерт има различит распоред и песме прати видео инсталација, другим речима планирамо сваки концерт као јединствену ретроспективу коју мало промућкамо и сложимо другачије сваки пут.

Објавио си паралелно са новим албумом и збирку песама са свих претходних албума под називом „Дан на Тиси“. Да ли је идеја трансинформације lyrics варијанте у поезију намењена неком новом читању тих песама?

Књигу песама сам планирао са издавачком кућом Рашић четири године и тек се сада склопила након шест албума са довољно материјала за пристојну збирку. Томе је допринела највише моја супруга Вања јер је скупила песме, средила их и лекторисала и дала ми то као поклон. Ја немам стрпљења да сложим своје песме. Збирка је више неки биографски документ него концепт, једноставно то су све песме са шест досадашњих албума Rebel Stara.

Турнеја се наставља, куда даље и да ли је у плану снимање новог албума?

Концерте настављамо у Хрватској у Шибенику, Книну, Загребу… планирамо још један долазак у Србију до краја године и додатне концерте у региону већ према обавезама. Почели смо рад на новом албуму и за сада знамо само да ће бити врло другачији од свега до сада.