Óbecse

Magyar kultúra napja a kultúrkörben

Január 18-án, szombaton, ünnepi műsort tartottak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a magyar kultúra napja alkalmából. A színvonalas műsorra mint minden évben, idén is nagy érdeklődés mutatkozott. Megtelt a kultúrkör nagyterme, nagyjából háromszázan voltak kíváncsiak a rendezvényre.
A közönség soraiban ott volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Óbecse testvérvárosából, Csongrádból érkezett vendégek, többek között a Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 tagjai, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, valamint Kiss Igor és Stefaniga Csaba, a Községi Tanács tagjai.
A jelenlévőket Hajnal Jenő köszöntötte, aki beszédében kitért a tiszteletadás fontosságára és az őseinktől ránk maradt hagyományok továbbadásának jelentőségére is.
– Hogy a mai ifjúság továbbmehessen ezen az előkészített, kitaposott úton, arra is szükség van, hogy megerősödjék a kultúrához, az anyanyelvhez fűző pozitív viszonyulásában, ragaszkodásában és egészséges nemzettudatában. Fokozottan szükség mutatkozik a globalizálódó világban az anyanyelv, a népi kultúra, a nemzeti örökség ás az anyanyelvi közösség helyéről és helyzetéről való tényszerű ismeretek közvetítésének, az anyanyelvi öntudat és otthonosságérzés erősítésének, a nyelvi kreativitásra nevelésnek, a kulturális és anyanyelvi sokszínű elfogadtatásának – mondta az MNT elnöke.
A rendezvényen a Fokos zenekar tavaly kiadott, Óbecse község népzene hagyatéka című lemezének bemutatójára is sor került. Mint mondják a zenekar tagjai, az anyag a CD-hez már régebben elkészült, de a hanghordozó, az Emberi Erőforrások Minisztérium Csoóri Sándor Programjának támogatásával, 2019-ben került kiadásra.
– Óbecsét az 1900-as években a zenei sokszínűség jellemezte. Az idő előrehaladtával először a cigányzenekarok, majd lassan, a 80-as évekre a tamburabandák is háttérbe szorultak, feledésbe merültek. Neves gyűjtőinknek meglehetősen kevés hangzóanyagot sikerült rögzíteniük, ez a kevéske is azonban életben tartotta a szikrát, nem hagyta értékeinket a múlt homályába veszni. Az ő munkájuk gyümölcse szolgál alapul a mai koncerthez és a CD-hez – nyilatkozta Szerda Balázs, a Fokos zenekar tagja.
A műsor alatt a Fokos zenekar és barátaik mutatkoztak be, de szó esett a pecesori Kucora született Burúzs Annáról, Varga Matild munkásságáról, valamint az óbecsei születésű Ferenc Pál basszprímásról is. A közönség megtekinthette a Beretka család, Blazsanik Sándor zenekarának és Rabóckai János bandájának fotóit is. “Ők mindannyian Óbecse múlt századból ránk maradt zenei hagyatékának jelentős, ám nem egyedüli képviselői” – tette hozzá Szerda Balázs.
A rendezvény a budapesti Bethlen Gábor Alap és az óbecsei önkormányzat támogatásával jött létre.

D.P.