Óbecse

Mi a jó szederbor titka?

Interjú Kis Zoltán hobbi borásszal

Az óbecsei Kis Zoltán bronzéremmel tért haza a Vince-napi Nemzetközi Borfesztiválról, melyet a temerini Kertbarátkör szervezésében idén huszonharmadik alkalommal szervezett meg. Azt mondja, eddig három alkalommal vett részt ezen a megmérettetésen, ahol több, mint tíz zsűricsoport van, melyeket 8-10 személy alkot. Az idei versenyre 777 bor érkezett. Ezeket 6 csoportban osztályozták. Környékünkön ez a legkomolyabb ilyen jellegű rendezvény. Ezúttal Kis Zoltán hobbi borásszal beszélgettem.
Mióta foglalkozol borászattal és honnan jött az ötlet?
– Öt évvel ezelőtt nagyon sok szeder termett a kertünkben. A feleségemnek nem volt ideje kifőzni lekvárnak, így jött az ötlet hogy bort készítek szederből. Mohácsi rokonaim által egy kis betekintésem volt a szőlőbor készítésének fortélyaiba, így hát nekifogtam. 50 liter nedűt készítettem. Vendégek akik jöttek hozzám és megkóstolták, mindenki dicsérte, de nekem ez nem volt elég. Így jelentkeztem 2016-ban először megmérettetésre. Óriási volt a meglepetés, mivel aranyérmes lett a szederborom. Ez csak fokozta a borok iránti érdeklődésem. Régebben is jártam borkóstolókra, de most intenzívebben veszek részt előadásokon és más ilyen jellegű bemutatókon. A gyümölcsborok terén igen gyér az információ és gyakran futottam ellentétes véleményekre. Így hát csak a saját megérzéseimre támaszkodva csináltam tovább. Egyes vélemények szerint az aranyborom olyan volt, mint a szörp. Ezért próbáltam egy kicsit fanyarítani, hogy borosabb íze legyen. A következő megmérettetésen viszont csak ezüstérmes lett. A további borosításom az idén csak bronzéremre volt elegendő. De így bár tudom, hogy milyen kell hogy legyen az aranybor. Ami nagyon fontos a borkészítésnél, az a tisztaság és az egészséges gyümölcs. Na, meg persze az odafigyelés.
Mit jelent számodra részt venni ilyen és ehhez hasonló megmérettetéseken?
– Habár hobbi szinten borászkodom, fontosnak tartom a megmérettetéseket, mert így tudom, hogy jól csinálom-e, amit csinálok. Az első eredmény után bizonyítani szerettem volna magamnak, hogy a siker nem jött véletlen. Természetesen nagyon jól esik az elismerés, hiszen ez egy színvonalas rendezvény, a szervezői több éves tapasztalattal és szaktudással rendelkeznek.
Milyen volt a konkurencia az idei versenyen?
– 2016-ban kevés óbecsei borásszal találkoztam a temerini rendezvényen. A közösségi oldalon megosztottam sikerélményeim. Lehet ez kihatással volt arra, hogy a következő évben több óbecsei is próbálkozzon a versenyen. A tavalyi év kimondottan sikeres volt az óbecsei borászoknak, többen értünk el helyezést. Az idén viszont kevesebb érem került Óbecsére. Lehet hogy a mezőny erősödött, elég sok magyarországi borász termékével találkoztam az idén.
Mi jellemzi a te boraidat? Milyen ízeket, gyümölcsöket preferálsz?
– A gyümölcsborok alapjában véve kevesebb alkoholt tartalmaznak, mint a szőlőborok. Édesebb, lágyabb és érezni a gyümölcs zamatát, szerintem főként a hölgyek kedvelik. Sajnos környékünkön kevesen foglalkoznak komolyan szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Viszont, több embert is ismerek, akik gyümölcsborral próbálkoznak, kisebb-nagyobb sikerrel. Voltam már óbecsei boros rendezvényeken, borkóstolókon, ahol igen nagy volt az érdeklődés. Szeretem a finom borokat Ittam már olcsót, de jót, és drágát, de kevésbé jót. Itt valószínűleg a reklám vitte az árát. Magában borozgatni ritkán szoktam, jobban tudom élvezni étkezés közben. Itt természetesen az ételtől függ, hogy milyen legyen a bor zamata.
Mi az, amit még mindenképp ki szeretnél próbálni ezen a téren? Várható tőled valami újdonság a közeljövőben?
– Nem tervezek előre semmit, nem tudom még milyen lesz az idei termés. Komolyabb borászkodáshoz befektetésekre lenne szükség, amire egyenlőre nincs módom.
Kis Zoltán kedvenc idézetével fejezte beszélgetésünket – Hippokratész: „A bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű és az ételek között a legkellemesebb”.
D.P.