Óbecse

Megemlékeztek a razzia ártatlan áldozatairól

– Azért vagyunk itt, hogy még egyszer emlékezzünk ezekre az ártatlanul kivégzett emberekre, hogy újra halljuk neveiket, hogy megjegyezzük, és soha ne felejtsük el. Mi, a gyermekeink, unokáink és az ő leszármazottaik. S mindezt a tolerancia és az emberek közötti szeretet érdekében, amire mindannyiunknak törekednünk kell – hangzott el a január 27-én, hétfőn megtartott megemlékezésen, ahol az 1942-es kegyetlen razzia ártatlan áldozatai előtt rótták le tiszteletüket az óbecsei polgárok.
Január 27-én a Central szállodából tehergépkocsikkal vitték Óbecse község polgárait mezítelenül és mezítláb -25°C-ban oda, ahol ma a Tisza-parton az emlékmű található. Minden évben elhangzik az adat, miszerint 128 férfi, 86 nő, 19 öreg és 15 gyermek veszítette akkor életét aznap Óbecsén, a fasiszta ideológiák miatt.
A megmlékezésen részt vettek a helyi önkormányzat képviselői, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének, valamint az Újvidéki Zsidó Hitközségének, Óbecse Község Harcosszövetségének képviselői, a vallási közösségek, azaz а görögkeleti, katolikus és zsidó egyházközösségek képviselői, valamint számos civil szervezet képviselője.
A program, mint minden évben, idén is községünk iskoláskor előtti nevelőintézményének központi épülete előtt vette kezdetét, hiszen ezen helyen építette fel Óbecse zsidó közössége 1883-ban a zsinagógát, majd három évvel később a zsidó általános iskola épületét, amik ma már mélységes sajnálatunkra nem léteznek. Erről is megemlékeztek beszédükben Dalila Dujaković, Óbecse község polgármester helyettese, majd Szmieskó Karolina, a Községi Tanács vallási közösségek és nemzeti kisebbségi jogvédelem területével megbízott tagja. A Gimnázium tanulói, Teodora Rajić és Farkas Trisztán szavalták el Aleksa Šantić Seobe című versét, valamint a Zsoltáros vers című vallási művet.
A megemlékezés a Tisza-parti emlékműnél folytatódott, ahol Boško Kaludranin, radičevići költő Volim te Vojvodino című saját költeményét olvasta fel, majd Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere szólt az egybegyűltekhez. “Vannak olyan dátumok, melyek nemcsak az óbecsei történelem és az itt élők emlékeinek részét képezik, hanem életleckék is minden generáció számára. Ez a dátum arra tanít bennünket, hogy ne hagyjuk, hogy a fasiszta őrület valaha is újra megtörténjen” – mondta beszédében a polgármester. Óbecse község Harcosszövetségének képviseletében Jelena Češljević beszélt e szörnyű történelmi eseményről és az áldozatokra való emlékezés fontosságáról.
A Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének nevében Fedor Fišl mondott imát az áldozatokért. Ezután a görögkeleti egyház képviselői gyászmisét mondtak az ártatlan áldozatok lelki üdvéért, majd a katolikus egyházközösség képviselői imádkoztak. Végezetül, a jelenlévők az áldozatokra emlékezve elhelyezték koszorúikat az Emlékműhöz.
Január 27-ét ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

D.P.