Óbecse

Mi drágult meg a legjobban?

Az áprilisi 9,6 százalékos infláció a leginkább az alacsonyabb és az átlagos jövedelmű polgárokat sújtja, ugyanis ők azok, akik már nem tudnak miről lemondani. Az áruk és szolgáltatások ára ugyan áprilisban 9.6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly, az év azonos időszakában, de a polgároknak az az érzése, hogy a drágulás napi szinten tapasztalható.

A 9,6 százalék sem kevés, de a polgárok számára sokkal fontosabb, hogy olyan termékek és szolgáltatások ára emelkedik, amelyekről nem mondhatnak le: az élelmiszeré, a közlekedésé, a lakások fenntartásáé. Ezeknek a termékeknek és szolgáltatásoknak az ára éppen az alacsony és átlagos keresetű családok költségvetésének teszi ki a legnagyobb hányadát.

Az élelmiszerek közül a legnagyobb mértékben a kávé és a tea drágult (24,5 százalékkal), de a zöldségfélék árának 23,7 százalékos emelkedése is számottevő. A hús 19,5 százalékkal kerül többe, mint tavaly ápriliban.

Az olaj és a zsír ára 17,6 százalékkal emelkedett a tavalyi árakhoz viszonyítva, a kenyér és a gabonafélékért 13,6 százalékkal fizetünk többet, a tej, a túró és a tojás ára pedig 12 százalékkal magasabb. Átlagosan nézve az élelmiszerárak 16 százalékkal emelkedtek, az üdítőitalok ára pedig 14,1 százalékkal a tavalyi adatokhoz viszonyítva.

A lakhatási költségek ára mintegy 6 százalékkal magasabb. A növekedést elsősorban a fenntartási és javítási költségek növekedése okozza, a kommunális szolgáltatások és az áram ára ugyan változatlan, de nem tudni, meddig, hiszen egyre többet beszélnek az áram és a fűtés árának emeléséről. A szilárd tüzelőanyagok ára 18 százalékkal emelkedett. A piacon azonban már most 80 százalékkal többet kell fizetni a szénért, míg a tűzifa ára 30-50 százalékkal lett magasabb.

A közlekedésért mintegy 20 százalékkal fizetünk többet, mint tavaly, de még a járművek fenntartási költségei is emelkedtek mintegy 16,5 százalékkal. A tömegközlekedésért 5,6 százalékkal kell többet fizetni.

Nagymértékben emelkedett a nyomtatott újságok ára (36 százalékkal), az egészségügyben pedig a fogászok szolgáltatásai drágultak a leginkább (11 százalék), míg a vendéglátósok által nyújtandó szolgáltatásért 10 százalékkal kell többet fizetni.