Óbecse

Óbecsén indultak el Vajdaság első hibrid taxijai

Tavaly év végén Vajdaságban elsőként Óbecsén kerültek forgalomba a Crveni E Taxi hibrid autói. A korszerű és környezetbarát járművek károsanyag-kibocsátása 35 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos autóké. A taxis cég szolgáltatásai is nyugati színvonalúak.
A környezetvédelmi szempontok mellett az utasok biztosítása és biztonsága is fontos a cégnek.
– Minden utas, aki beül a mi autónkba, egészen addig biztosítva van, amíg ki nem száll a taxiból. A mi autóink a Toyota Corolla legújabb modelljei. A Toyota világelső a hibrid autók és a biztonsági rendszerek tekintetében. Ezek a Toyota autók aktív és passzív biztonsági rendszerekkel is rendelkeznek – ismertette a biztosítási feltételeket és a biztonsági rendszereket Brankov Dejan menedzser.
A Piros e-taxi névre hallgató, de fehér és zöld színű hibrid autók a város több pontján, de Bácsfölváron és Péterrévén is posztolnak. Óbecse községben jelenleg közel 50 taxi van, ebből 12 autót üzemeltet a Crveni e-taksi vállalat, amelynek a flottájába heteken belül további két jármű érkezik.
Aleksandar Golubović, a Crveni E Taxi tulajdonosa 15 évvel ezelőtt Újvidéken indította el a vállalkozását, majd a székvárosi sikeren felbuzdulva Verbászon, majd a szomszédos Kúlán is elindultak a taxijai.
– Decemberben Óbecsén kerültek forgalomba a cég első hibrid autói – egy olyan időszak volt ez, amikor a cégünk annyira megerősödött, hogy már a társadalmi felelősséget is fel tudtuk vállalni. Ezért döntöttünk kísérleti jelleggel a hibrid autók mellett, amelyek lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a többi autó. Ez egy komoly beruházás volt, hiszen a hibridek 2,5-3-szor többe kerülnek, mint a hagyományos autók. Úgy gondoltuk, Óbecse azért jó választás ehhez, mert a városban komoly beruházásokat terveznek, gyógyfürdő is épül majd, és mi igazodunk ehhez a trendhez. A legkorszerűbb technológiát alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy számítógépes rendszer választja ki a címhez eső legközelebbi járműt. Ez egy olyan szoftver, amit kifejezetten taxis szolgáltatásra fejlesztett ki egy kraljevói illető – szerintem Európában ez a legjobb ilyen rendszer. Ennek köszönhetően normális körülmények között 3-5 perc alatt a helyszínre érkezünk – – mondta el Aleksandar Golubović.
A 24 órás szolgáltatást nyújtó cég árai igen versenyképesek: helyben 200 dinár az alapdíj, ezért 2.5 km-t viszik az utast. Ezt követően 55 dinárba kerül egy km. A városon kívül is nagyon kedvező árakat számolnak fel: Bácsföldvárra például 550, Péterrévére 650, Újvidékre 2700, a belgrádi reptérre pedig 6000 dinár a fuvardíj.
A taxis cég azt tervezi, hogy még az idei évben megvásárolja az első elektromos autót is, amely semmilyen káros anyagot nem bocsát ki – ilyen taxi Vajdaságban még sehol nincs.

F.R.