Друштво

МУП: Превентивне мере против дрога и „популарни“ СНУС

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је, поводом информација које су се појавиле на друштвеним мрежама и у медијима да су се у Србији појавиле психоактивне супстанце у облику жвака, тзв. кидс дрога и снус, да полицијски службеници у претходном периоду нису пронашли тзв. кидс дрогу, а да се разне дроге у облику разнобојних таблета, које подсећају на бомбоне, појављују већ деценијама. У саопштењу се наводи да припадници полиције приликом проналаска било које супстанце за коју посумњају да је дрога исту одузимају, након чега се врши даље вештачење у Националном центру за криминалистичку форензику како би се утврдило да ли се ради о психоактивној супстанци.

Снус је дувански производ и не налази се на Списку психоактивних контролисаних супстанци који је одређен Правилником о утврђивању Списка психоактивних контролисаних супстанци, што значи да није дрога.

Сходно наведеном, потребно је да родитељи разговарају са својом децом и да их упозоре да уколико дођу у контакт са оваквим супстанцама исте не узимају.

Полицијски службеници посебно прате безбедносну проблематику у школама и у зони школа и у складу са тим предузимају све потребне радње на сузбијању свих облика криминалитета, као и низ превентивних активности везаних за борбу против дрога.

Јавност је узбуркала чињеница да никотинске врећице, познате као снус, постају све популарније у Србији, а посебно међу млађим генерацијама. Према неким незваничним информацијама и у Бечеју је популаран међу младима.

Без обзира на то што овај производ у нашој земљи није легалан, он се лако може набавити свуда, па чак и у школским двориштима. Као нова мода, снус се масовно почео користити у Србији још 2020. године, када је и постао популаран међу средњошколцима. Наиме, средњошколци су у циљу да замене цигарете почели да користе кесице снуса, које би жвакали и наводно на „здрав начин“ избегли пушење цигарета. Начин на који се конзумира: снус се постави између усне и десни, и то изазва опуштајући осећај, јер се пре-ко слузокоже образа апсорбује никотин у крвоток, одакле стиже до мозга. Ово на почетку конзумирања изазива мучнину и повраћање али се временом навике.

Спорно је да ли је снус дрога и садржи ли никотин. Иако медији снус означавају као нову врсту дроге која се појавила у школама, врећице се ипак не могу подвести под ту категорију. Наиме, оне су пре сличне цигаретама, јер на сличан начин стварају никотинску зависност код особа које га конзумирају. Једнако као цигарете, снус пружа осећај релаксације и повећава концентрацију, поправљајући конзуматору расположење. Већина људи, који сматрају да је употреба снуса здравија варијанта него пушење цигарета, као први разлог за то наводи мањак никотина. Ипак, то је погрешно, јер врећице снуса садрже дуван као биљку, што их чини никотински доста јачим од обичне цигарете. Иако препун никотина, снус ипак није препознат у Закону о дувану наше земље, што узрокује да се његова дистрибуција не може контролисати.

Разлог за масовну популарност коју снус ужива међу тинејџерима јесу и примамљиве варијанте овог производа. Слично као и популарни вејп, укуси снуса могу варирати од менте до ликера. Додатни проблем представља то што је цена овог производа јако приступачна, те тако 20 кесица снуса кошта између 750 и 1.000 динара. Производ је доступан на интернету, а постоје и странице на Инстаграму и Фејсбуку које се искључиво баве продајом ових врећица.

На први поглед, снус изгледа потпуно безопасно, као кесице чаја. С обзиром да се снус жваће, заговорници овог начина уношења ни-котина сматрају да је ефекат снуса повољнији од ефекта цигарета, јер се дим не увлачи у плућа. Ипак, ствари нису тако једноставне. Без обзира што је снус бездиман и не утиче директно на плућа, он може изазвати оштећења других органа, а пре свега усне дупље. Осим тога, после дуже употребе, снус може изазвати рак грла, ждрела, желуца и панкреаса, а због високих концентрација никотина, опасан је и по кардиоваскуларни систем. Иако снус није дрога, и не изазива једнаку зависност као, рецимо, марихуана, ефекти ових врећица веома су штетни, и стога се не може сматрати здра-вом варијантом уноса никотина.

Европска унија забранила је продају снуса због негативних последица које може имати по здравље, као и због тога што изазива никотинску зависност.

Упркос томе, продаја кесица снуса у Шведској потпуно је легална, и то без налепница о штетности овог производа. Такође, земље које су успеле да избегну забрану су Мађарска, Естонија и Данска. Са друге стране, Канада је увела високе порезе на овај производ, како би демотивисала друштво у намери да га користи. Ипак, у Норвешкој снус представља најчешћи облик дувана, а многе варијанте снуса перципирају се као замена за пушење цигарета.