Култура

Музички центар „Бубамара“: Завршен трећи „БЕДЕФ“

У организацији Музичког центра „Бубамара“ у простору МКУД „Петефи Шандор“ одржан је трећи по реду дечији музички фестивал „БЕДЕФ“.

Први дан фестивала био је посвећен такмичењу у певању у две категорије и то за децу од од 7 до 10 година и за децу од 11 до 14 година. Такмичари су као и претходних година певали ауторске песме хора „Бубамаре“. Проглашени су и победници у овим категоријама. На овом делу фестивала наступило је 16 такмичара у поменуте две категорије. У првој категорији прво место поделиле су Ена Атанацков и Амадеа Ловаш, друге су биле Гал Адријен и Валентина Пивнички  а треће Милица Цветковић и дует Сара Бановић и Дара Ћурчић.  Награду публике добила је је Валентина Пивнички. У старијој категорији победила је Ериш Лила, друго место припало је Леи Тот, а треће Емини Маљковић.

Другог дана фестивала одржано је такмичење бендова у три узрасне категорије: прва од 9 до12 година, друга категорија за децу од 12 до 15 година и трећа од 15 до 18 година. Бендови су извели по две cover нумере. У овом делу програма фестивала су такође додељене награде: у најмлађој категорији победио је бенд Good Vibes, у другој бенд Liberty а у трећој Rock Liberty.

Најбољи ауторски бенд био је „Les Filles“.

„Драго ми је да је основна идеја фестивала, афирмација ауторског приступа музици, остварена и задовољна сам да је препознат квалитет овакве идеја, комплетно ауторског приступа музичком изражају у смислу и музике и лирике али и дизајна, ликовног изражавања. Идеја да деца без обзира на то колико технички владају инструментима и без обзира на њихове вокалне способности добију прилику да наступе на бини, да осете енергију заједничког наступа, је веома важан легат овог фестивала. Они су вежбајући али и на бини научили да је бенд једна породица и да треба да те подстакне да будеш и бољи него што јеси.

Мислим да смо ове године некако добили крила и полетели, да смо проширили и надоградили такмичење са овом категоријом ауторских бендова јер смо ту првенствено мислили на младе, не само на децу. Али мислим да смо успели и деци да покажемо да је то оно чему они треба да теже. Јер када савладају технику свирања онда неминовно почиње да се испољава и та надградња, јављају се идеје, наступа креативни моменат и они почињу сами да стварају своју музику, изражавају се и кроз текст и музички – почињу сами да пишу своје песме. Тада више није битно ко ће бити први или други у извођењу него почиње уживање у музици, јавља се нека другачија енергија. Ми, као организатори фестивала смо ту, заједно са публиком, само да их подржимо и да их наградимо аплаузима за њихов таленат и креативност.“ – рекла нам је након фестивала Ђијанта Ловаш.

Спонзори Општина Бечеј, Бетлен Габор, МКД Петефи Шадор, КЗМ, Тотпромет, МГМ пламен, Паптерм, Лукс штампарија, Бечејпромет, Бургер тиме, Ролометал, Гро расад, Призма 93.