Култура

Народна библиотека Бечеј: Још десетак дана за поетски конкурс

Поетски конкурс који је Народна библиотека Бечеј расписала средином јуна месеца полако се приводи крају. Сви заинтересовани млади песници имају још само десетак дана да пријаве своје радове.

Поетски конкурс расписан је се под називом „Заједно – Együtt“ и комплетна манифестација заједно са доделом награда и другим програмским садржајима је подржана и од стране Министарство културе Републике Србије као и претходних година.

Како организатори наводе у позиву, деца и млади који пишу поезију а желе и да се опробају на књижевној сцени могу своје песме да пошаљу најкасније до 29. септембра. Проглашење победника као и додела награда одржаће се 20. октобра 2023.

Да подсетимо: конкурс је намењен младима узраста од 10 до 18 година. Сваки аутор може да пошаље две песме, а тема је слободна. Као претходних година ово је поетски конкурс на којем могу да учествују аутори који пишу на оба језика, и на српском и на мађарском језику. Конкурс је регионалног карактера што подразумева да се, као и претходних година очекује да учествују младе поете из целог региона. Ово је још један квалитет овог конкурса јер доноси поред локалног српског дијалекта на којем ће писати учесници из Србије и Војводине и поезију на хрватском језику, босанском, на различитим регионалним дијалектима из целе Србије. Исто важи и за различите регионалне и локалне дијалекте мађарског језика, војвођанског али и других делова Војводине и Мађарске.

Циљ овог конкурса, кажу организатори, афирмација књижевног стваралаштва код деце и младих, посебно поезије. Поред тога, наводе, циљеви су и популаризација писане речи као и регионална књижевна сарадња.

Резултати овог конкурса биће објављени 20. октобра 2023. године када ће бити организовано и свечано проглашење победника у Народној библиотеци у Бечеју уз бројне госте и познате ауторе дечије поезије и прозе.

Пријаве се још могу послати на мејл: maticna.becej@gmail.com. Уз пријаву обавезно потребно је послати и краћу биографију аутора. У наслову мејла треба да се назначи „За поетски конкурс“. За награде неће бити размотрени радови који не задовољавају форму песме, радови који су раније негде објављени и радови који нису послати у назначеном року.

Тема конкурса је слободна. Уз пријаву аутори обавезно треба да пошаљу кратку биографију. Од једног аутора, према пропозицијама, дозвољено је да у редовној конкуренцији буду само две песме. Песму аутори могу да напишу на на српском, мађарском, босанском, хрватском или црногорском језику.