Друштво

„Pipetin naučno zabavni kamp“

Naučno kreativna radionica „Pipeta“ organizovala je proteklog vikenda, 16. i 17. septembra, naučno zabavni kamp za decu od 3 do 11 godina.

Tokom prvog dana manifestacije, u subotu, radionice su bile organizovane u prostorijama Kancelariji za mlade opštine Bečej, gde je oko 50 mališana obrađivalo teme kao što su agregatna stanja i pojmove iz meteorologije.

„Eksperiment prelaska iz čvrstog u gasovito stanje tj. sublimacija je izazvala najveće oduševljenje učesnika radionice jer su se prvi put susreli sa ovom pojavom i sami uradili oglede sa suvim ledom“, rekli su nam edukatori „Pipete.

Pored pomenutih eksperimenata i predavanja mališani su na kraju subotnjih predavanja napravili šarenu dugu od dečijih šaka čija je simbolika bila da poveže decu i istovremeno da ih nasmeje.

„Pena party“ u Goranskom parku

Drugog dana, u nedelju, edukativni program se odvijao na otvorenom, u Goranskom parku, gde su se učesnici učili o pojmu „trenje“  uz pomoć gumenog tobogana, o pojmovima „topljenja i centrifugalne sile“ na primeru izrade šećerne vune. Na kraju radionice organizovana je „Pena party“ uz druženje.

Serijal radionica nastavlja se i ove subote, ponovo u KZM i to sa početkom od 9 časova a za stariju grupu od 7 do 11 godina i od 11 časova za mlađe učesnike od 3,5 do 6,5 godina.

Kako su najavili organizatori biće održane četiri radionice mesečno, a za prijave i više informacija o radionicama možete se obratiti organizatorima na brojeve telefona 064/115 00 69 Suzana i 063/545 220 Dejan

Edukatori su iskoristili i priliku da se zahvale Kancelariji za mlade i njihovim volonterima na pomoći tokom održavanja radionica, kao i za ustupanje prostora kako bi se radionice održavale.

„Radionice su bazirane na naučnim pojmovima, gde deca samostalno kroz eksperimente dolaze do zaključka, vežbaju i usavršavaju razne veštine, uče, otkrivaju i stvaraju. Svaka radionica prati i STEM koncept i svako dete na kraju ima proizvod koji je kreiralo, a koji prati uzrast i temu same radionice“, dodaju organizatori.

Za naredni mesec najavljen je i Bečejski festival nauke.

Izvor fotografija: Edukatori iz Dečijih radionica „Pipeta“