Óbecse

Ne a jó földön ássanak agyagot!

Törökbecse

Bánát területén nem sok jó minőségű termőföldön lehet gazdálkodni, és Törökbecse határában most még az a kevés (nagyjából 10 százalék) első osztályú parcella is veszélybe került. A helyi gazdák tudomása szerint a Polet kerámiagyárat tulajdonló Nexe vállalat első osztályú termőföldön tervez agyagbányát nyitni – április 17-én emiatt tiltakozott több száz földműves Törökbecsén. A résztvevők szerint ha ezeket a földeket megveszi a Polet, nemcsak a mintegy 700 jó minőségű parcella tulajdonosának az egzisztenciája válik kérdésessé, de a Sóskopó is veszélybe kerül.
A tiltakozást a Srednja strana mezőgazdasági és a Sivi ždral környezetvédelmi egyesület szervezte, képviselőinek az elmondása szerint a Polet az utóbbi években 400 hektár első osztályú termőföldet tett tönkre, és ha a mostani tervek is valóra válnak, további 2000-4000 hektár hasonló minőségű föld kerülhet veszélybe. Az egyesületek szerint a megoldást az jelentené, ha a Nexe gyengébb minőségű földeket vásárolna fel.
Mirjana Nićin (Srednja strana) elmondta: a Polet korábbi ásásainak a közelében a hozamok csökkentek és a gabona nem fejlődött ki rendesen, a kibányászott területek rekultivációja után pedig a valamikor termékeny talajokon csak víz és nád maradt. Mivel az agyagásásokat pár száz méterre végeznék a Sóskopó természetvédelmi területtől, Dragan Petrović (Sivi ždra) szerint a munkálatok következtében felborulhat az ökorendszer és a víz is visszahúzódhat a rezervátum területéről.
A törökbecsei gazdák tudomása szerint a vállalat még nem kapott engedélyt az agyagására. Várják a tartományi mezőgazdasági titkárság felügyelőségének a terepi látogatását is, amely kifejezte részvételi szándékát a probléma megoldásában.
Fehér Rózsa