Óbecse

Százan szavaltak a magyar költészet napján

Szavalóverseny József Attila születésének évfordulóján

A magyar költészet napja alkalmából, melyről minden évben József Attila születésnapjának évfordulóján, április 11-én emlékezünk meg, minden évben költészeti, kulturális rendezvények sorozata kerül megrendezésre.
Ahogy az már évek óta hagyomány Alsóváros szívében, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör idén is szavalóversenyt szervezett a község általános iskolásai számára, akiket szakzsűri értékelt a következő felállásban: Molnár Krekity Olga, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapítója és tiszteletbeli elnöke, Barta Júlia, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagja, Török Marika, a csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 elnöke, Tyukász Imréné-Margit Csongrádról, a Piroskavárosi Általános Iskola magyartanárnője, Posta István, a Batsányi János Gimnázium tanára, szintén Csongrádról, és Fenyvesi Szilvia, a Népkönyvtár munkatársnője. Idén több, mint száz szavaló csillogtatta meg tehetségét a zsűri és a közönség előtt.
Az első és második osztályosok között legsikeresebben teljesített Ferenci Orsolya, a Sever Đurkić iskolából és Bátori Simon, a Petőfi Sándor iskolából, második helyen végzett Kádas Dávid, szintén a Petőfiből, míg Bulatović Blanka, a Samu Mihály iskola diákja és Stefaniga Vince, a Sever Đurkić iskola szavalója érdemelte ki a harmadik helyet. Ebben a korosztályban Klima Babett és Hallai Viktor, a Petőfi Sándor iskola tanulói különdíjjal térhettek haza.
A harmadik és negyedik osztályosok mezőnyében Becsei Bence, a Petőfi Sándor iskolából és Szirbik Zalán, a Sever Đurkić iskolából bizonyultak a legjobbnak, őket Szenti Todor, a Samu Mihály iskola diákja és Lázár Enikő, a Petőfi Sándor iskola diákja követte. Herbatényi Botond, Koncz Villő és Gondos Réka, Petőfis tanulók harmadikként zárták a versenyt. Különdíjat kapott Deák Dominik (Petőfi Sándor iskola) és Blazsanik Blanka (Sever Đurkić iskola).
Az ötödikesek és hatodikosok korosztályában a zsűri legjobbnak nyilvánította Horváth Kingát, a Samu Mihály iskola szavalóját, ezüstéremmel díjazta Deák Evelint és Kovács Leonát, a Petőfi Sándor iskolából, harmadik helyezettnek titulálta Gál Noémit, aki szintén a Petőfi Sándor iskola tanulója. Különdíjban részesült Dupák Ákos, Koncz Antónió és Péter Petra, a Petőfi Sándor iskolából, valamint Rajsli Ádám, a Sever Đurkić iskolából.
A legidősebbek versenyében, azaz a hetedik és nyolcadik osztályosok között a dobogó legfelső fokára álhatott Tallós Martina, a Samu Mihály iskola ifjú szavalója, második lett Mecek Mia, a Sever Đurkić iskola diákja, harmadikként pedig Kákonyi Balázs és Herbatényi Zalán végeztek, mindketten a Petőfi Sándor iskolából. Milinkov Jasmina, a Petőfi Sándor iskola versmondója különdíjjal tért haza. Károlyi Egon, a Petőfi Sándor iskola tehetsége megkapta a csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 különdíját.
A rendezvény a budapesti Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével került megrendezésre.
A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük, április 11-én. Habár ezt a magyar kultúra szempontjából rendkívül jelentős dátumot József Attila születéséhez kötjük, április 11-én született Márai Sándor is, 1900-ban.

Takmičenje u recitovanju povodom Dana mađarske kulture
Povodom Dana mađarske kulture, koji se svake godine obeležava 11. aprila na dan kada je rođen veliki mađarski pesnik Jožef Atila, u Bečeju je organizovano takmičenje u recitovanju za učenike osnovnih škola na teritoriji naše opštine. Mlade talente je u MKD „Petefi Šandor“ ocenjivao stručni žiri. Ovoga puta je učestvovalo stotinak mladih recitatora. Najbolji su dobili prikladne poklone.
Dijana Peter