Óbecse

Óbecsei gyerekek a Parlamenti Gyermekkarácsonyon

Varró Tódor a Parlament elnöke

December 15-én került sor Budapesten a Parlamenti Gyermekkarácsonyra, amely minden évben az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös szervezésében zajlik.
Az eseményen mintegy nyolcszáz hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermek vesz részt Magyarországról és a határon túlról. Huszonhárom magyarországi településről, továbbá a Kárpát-medencéből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból, Kárpátaljáról és Burgenlandból, összesen tizenkettő határon túli településről érkeztek gyerekek. A Parlament épületében Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadta a diákokat, majd a hagyományokhoz híven a képviselőjüknek átadta az Országház kulcsát, azaz egy napra átengedte a gyermekeknek a Ház termeit.
Vajdaságot kilenc maradéki és húsz óbecsei tanuló képviselte, akik a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében vettek részt az ünnepségen. Ebben az évben az óbecsei Varró Tódort érte az a megtiszteltetés, hogy a Parlament gyermek-elnöke legyen pár óra erejéig.
– Az a megtiszteltetés ért, hogy én képviselhettem Vajdaságot. Az esemény előtt felkészültem, utánajártam az előző évi Parlamenti Gyermekkarácsonyok lezajlásának, így számítottam rá, hogy valószínűleg találkozni fogok a házelnökkel, dr. Kövér Lászlóval is. Nagyon vártam ezt a pillanatot. Az eseményt megelőző éjjel az izgatottságtól aludni sem tudtam. A Parlamentbe belépve az arany és márvány látványa lenyűgözött minket, de a hab a tortán a karácsonyi díszítés volt. Miután megpillantottam az elnök urat, a félelmem elszállt. Rendkívül szimpatikus és kedves ember. Odalépett hozzám és viccesen a nyakkendőmet is megigazította. Ezt a pillanatot sokáig nem fogom elfelejteni. A csomó a nyakkendőmön örök emlék lesz számomra – meséli lelkesen az ötödik osztályos Tódor.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, dr. Edvi Péter arról kérdezte a gyerekeket, hogy hogyan szólítanák meg a lépcsőházban várakozó gyerekeket. A diákok válaszai alapján Tódor kapta azt a megtisztelő, ugyanakkor cseppet sem könnyű feladatot, hogy házelnök legyen.
– Ez óriási megtiszteltetés a számomra. Az őrség a tudtomra adta, hogy ebben a pár órában bármit kérek tőlük, ők kötelesek teljesíteni. Ezt követően dr. Kövér Lászlótól, a Magyar Országgyűlés elnökétől, ünnepélyesen átvehettem a Parlament kulcsát. A műsor után Kövér László körbevezetett bennünket az Országház épületében. Megnéztük a Szent Koronát, a díszőrséget, sőt, a parlamenti üléstermet. Még híres TV műsorvezetőkkel és olimpikonokkal is találkoztunk. A nap végén megköszöntem az elnök úrnak, hogy rám bízta e megtisztelő, ugyanakkor nehéz feladatot – folytatja meséjét Tódor.
A háromnapos budapesti kirándulás keretén belül a vajdasági diákok megnézték Csajkovszkij A diótörő című mese-balettjét az Erkel Színházban, különböző interaktív programokon vettek részt, látogatást tettek a Citadellán, az S4 klubban, a karácsonyi vásárban, és a Városmajori templomban.

Todor Varo dečiji predsednik Parlamenta Mađarske

Svakog decembra u Parlamentu u Budimpešti se održava „Dečiji Božić“ u okviru kojeg socijalno ugrožena deca iz Mađarske i raznih mesta u Karpatskom basenu imaju prilike da gostuju u glavnom gradu Mađarske, tačnije u najznačajnijoj ustanovi te države.
Svečanosti je prisustvovalo dvadeset devet učenika iz Vojvodine, devet iz Maradika i dvadeset đaka iz Bečeja.
Mlade je pozdravio predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kever, koji je tom prilikom predao ključ Parlamenta deci. Dečiji predsednik Parlamenta Mađarske na par sati bio je Bečejski učenik Todor Varo.
D.P