Óbecse

Óbecsétől Bostonig (majd Európáig) – 3. rész

Amerika után európai turnén a Fokos zenekar

Emlékeztetőül: A Fokos zenekart szeptemberben az a megtiszteltetés érte, hogy Amerikában is bemutatkozhatott. Az ifjú zenészek szeptember 13-a és 19-e között a bostoni Szüreti fesztiválon muzsikáltak több, mint négyszáz személy előtt. Ezt követően a fiúk európai turnéra indultak.

Élményeikről és tapasztalataikról Balázs és Péter meséltek. Az interjú harmadik, és egyben utolsó részét olvashatják.

Balázs: Ettől függetlenül nem élnék New York-ban. Oda egy hónapra érdemes elmenni, hogy az ember kiélje magát, de aztán hazajönni.

Péter: New York-ban minden megtalálható, ami Bostonban nincs. Szó szerint mindenféle ember megfordul abban a városban. Nincs, ami nincs. Hogy úgy mondjam, minden szín és minden színnek a keveréke. A végletek véglete. És ott semmi sem számít furcsának vagy betegesnek. Amit a kívülállók, mint mi, megbámulnak vagy rácsodálkoznak, az az ottaniaknak fel sem tűnik. Nekik az mind normális, mindennapi dolog, „jelenség”.

Balázs: Megbeszéltük, hogy vacsorára visszamegyünk az ottani vendéglátónkhoz, Gyurihoz, majd belevetjük magunkat a New York-i éjszakába. Rakott krumplival vártak minket. Miután jól bevacsoráztunk, nagy lelkesedéssel elvonultunk készülődni. Azt követően, hogy mindenki letusolt, felvette az ünneplő ruháját, felültünk a metróra.

Péter: Mivel délután már metróztunk a város központjába, tudtuk, hogy legalább húsz megálló van, mire odaérünk. Ezzel ellentétben három megálló után azt mutatta a kijelző, hogy végállomás. Nem értettük mi történik. Végül megpillantottunk egy plakátot, hogy szeptember 17-én este fél 12-től reggel fél 5-ig ez a vonal nem jár. Hozzáteszem, ez szeptember 17-én volt, éjjel háromnegyed 12-kor. (nevetnek) Húsz perc álldogálás és tétlenség után felszálltunk egy visszafelé tartó metróra. Csalódottak és szomorúak voltunk, hogy elmaradt a nagy „New York-i éjszaka”.

Balázs: Másnap este indultunk haza, Becsére. Hát, a hazaút sem a legzökkenőmentesebben történt. Késett a járatunk, majd azt mondták a repülőtéren, hogy tele van a gép. Végül Viktor intézkedett, és elég sok várakozás után egy másik repülővel repültünk haza.

Péter: Életre szóló élményeket szereztünk Bostonban, amit sosem fogunk elfelejteni.

A Fokos zenekar október 11-én tíznapos európai turnéra indult, melyet a Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzeti Kulturális Alap támogatott. Bécs, Prága, Stuttgart, Amszterdam és London közönsége előtt mutatkoztak be.

Ez év végéig még egy óriási megmérettetés vár a fiúkra, hiszen a Duna TV Fölszállott a páva népzenei tehetségkutatója meghirdette új évadát, melyre a műsorban már korábban részvevő zenekarokból válogatták a résztvevőket. A Fokos zenekarnak november 30-án szurkolhat a közönség. Az esetleges nyereményt a versenyzők jótékony célra ajánlják fel.