Друштво

Обележни Дани мађарске културе у Бечеју и насељеним местима

Мађарско културно уметничко друштво „Петефи Шандор“ ових дана обележава Дане мађарске културе. У просторијама МКУД „Петефи Шандор“ у Бечеју ових недеља био је веома богат програм.

Према речима организатора ове године су се потрудили да програм буде веома разнолик уз концерте, књижевне, музичке програме.

Свакако је за публику најатрактивније било гостовање мађарског ансамбла Суботичког народног позоришта са представом Месар – Комедија о браку“. Двоје глумаца на сцени извели су комичну дуодраму. Глумци суботичког позоришта Жофија Мађар и Кристијан Будинчевић поставили су на сцену дело Кароља Сакоњија „Месар”. У средишту ове веома животне приче налази се брачни пар који кроз дијалог преживљава толико познате и уобичајене брачне драме. Извођење ове представе подржао је и Национални савет мађарске националне мањине.

Поред ове представе у наредним данима МКУД „Петефи Шандор“ најављује још програмских активности у просторијама Дома културе „Петефи Шандор“, још једну представу, неколико концерата. Обратите пажњу на најаве на друштвеним мрежама.

Поред МКУД „Петефи Шандор“ у Бечеју, Дане мађерске културе обележене су и у Народној библиотеци у Бечеју и Бачком Петровом Селу.

У четвртак 18. јануара у огранку библиотеке у Бачком Петровом Селу је одржана приредба поводом отварања Дана мађерске културе. Ова приредба била је прва у низу већег броја манифестација које су најављене за ову годину.

„Ми у нашој библиотеци сваке године обележимо Дане мађарске културе. Ове године смо решили да  изместимо наш главни догађај у огранак библиотеке у Бачком Петровом Селу. Иако се сваке године трудимо да подржимо и неке традиционалне манифестације ове године смо посебно желели да овим програмом  пренесемо важне поруке из наше традиције и прошлости. Да скренемо пажњу на наше културно наслеђе и на очување националног идентитета кроз културу и обичаје. Неговање културе и духовних вредности једног народа веома је важно са становишта опстанка те националне заједнице“ – рекла је Ђијанта Ловаш, директорка Народне библиотеке у Бечеју.

На овој манифестацији је такође било и наступа песника. Удружење мађарских песника Војводине представило се својим наступом под називом „Најлепши језик“. Овај програм испраћен је и музиком.  Уз пратњу клавира певали су Акош Хајверт, Олга Крекић Молнар и Николета Дудаш а на клавиру их је пратила Едита Брезовски.