Друштво

Од фебруара почело мерење нивоа полена у општини Бечеј

Од почетка овог месеца у Општини Бечеј је почело мерење нивоа полена у ваздуху. Ово је стандардна пракса да се на нивоу једне године започну мерења у овом периоду јер тада почињу да цветају поједине дрвенасте биљке. С обзиром на климатске промене то се полако све више помера према зимском периоду. У Бечеју се налази једна из државне мреже станица за мерење нивоа полена и она је смештена иза Спортског центра. Апарат који тамо „прима податке“ и бележи је део програма праћења полена на нивоу целе Србије и ради се у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине под покровитељством ЕУ. Сви подаци се прикупљају и објављују на сајту Агенције.

Стандардно се ради мерење концентрације полена за 24 биљне врсте и на сајту Агенције се од фебруара па до октобра ови подаци објављују на недељном нивоу.

Алергени полен је узрочник великог броја алергија код становништва и сваке године се све више повећава број осетљивих који имају веома бурне здравствене реакције на полен различитих биљака.

Овај фини жућкасти прашак се преноси ваздухом од биљке до биљке омогућавајући њихово размножавање. Док је за добар део популације ово неприметан догађај, за друге су ти периоди у којима има полена у ваздуху, врло видни и непријатни: кијање, цурење из носа, зачепљен нос, свраб у очима, у грлу и дубоко у ушима, очи које сузе, благо отечени капци и црвенило. Све ово, као и велика нервоза која се ствара, узрокују лош сан и ометају свакодневне активности.

Уобичајено, поленов прах за људе не носи никакву опасност. Међутим, организам алергичних га препознаје као претњу и низом реакција покушава да га елиминише. Између осталог, луче се велике количине хистамина, главног и одговорног за све ове симптоме.

Зато је добро да они који су осетљиви прате редовно извештаје , да знају и прате календар цветања биљака које могу да изазову алер-гене реакције. Идеално би било избећи полен и ево неколико корака који у томе могу помоћи: концентрација полена је највећа пре подне, па би тада требало избегавати боравак напољу и проветравање. Након доласка кући, обавезно пресвући одећу на којој се полен накупио, умити се, истуширати. Треба избегавати сушење веша напољу. Како је сушење веша унутра неповољно из других разлога, корисно је имати машину за сушење веша или сушити веш у просторији у којој се не борави, редовно усисавати и брисати површине влажном крпом.

Полен брезе је један од најчешћих алергена у ваздуху током пролећа. Како дрвеће цвета, пушта ситна зрнца полена која се разносе ветром. Једно дрво брезе може да произведе до 5 милиона поленових зрна, на великим удаљеностима до 100 метара од матичног дрвета.

Трава је примарни узрок алергија на полен током летњих месеци. Узрокује неке од најтежих симптома који се тешко лече. Међутим, Америчка академија за алергије саопштила је да инјекције и таблете против алергија могу бити врло ефикасне у ублажавању симптома алергије на полен траве.

Биљка амброзија главни је узрочник алергија међу коровским врстама полена. Најактивнија је између касних пролећних и јесењих месеци. Међутим, у зависности од локације, амброзија може да почне ширење полена већ последње недеље јула, те да настави средином октобра. Полен амброзије вођен ветром може прећи стотине километара и преживети благу зиму. У општинском буџету једна од највећих ставки, када је у питању програм заштите животне средине је буџет за сузбијање ове биљке. Но, ипак и поред тога данас постоје површине у граду где можете да затекнете веће количине амброзије која се веома брзо шири и расте чак до два метра.

За ублажавање или сузбијање симптома постоје лекови који се примењују два месеца пре цветања траве и дрвећа. За лечење корисни су лекови у облику спреја за нос уз коришћење антихистамина.

На жалост, и поред свих мера, немогуће је избећи милионе поленових зрна које биљке ослободе и који могу путовати врло далеко.