Друштво

Одређеност и посвећеност – кључ успеха

Један од најбољих српских одбојкаша, члан одбојкашке Куће славних, Владимир Вања Грбић гостовао је 21. фебруара у Градском позоришту у Бечеју. У организацији Канцеларије за младе општине Бечеј, он је одржао трибину на којој је говорио о данашњим изазовима омладине, са чим се суочавају и шта је оно што би требало да им је важно у животу. Оно што Вања истиче као веома важну ствар не само у спорту већ и у животу уопште јесте да прво треба да упознамо себе, да схватимо ко смо, од чега смо направљени, шта је наш потенцијал, односно колико сами можемо и да то прихватимо.

– Не можемо сви да будемо олимпијски шампиони и не можемо сви да будемо Новак Ђоковић, не можемо сви бити најбољи али можемо и морамо да дамо сто посто себе у ономе што радимо. То је кључ и суштина целе приче, одређеност и посвећеност, истиче Вања.

Изазови омладине данас су много већи него што су били некада, много више ствари је деци доступно, а самим тим се само површно задржавају на истим тим стварима. Најбољи услов да дете не успе јесте да у животу површно приступа стварима.

Вања Грбић је био дете из традиционалне одбојкашке породице, његов отац је још давне 1975. године освојио прву медаљу у одбојци за Југославију и самим тим инспирација и мотивација му никада нису недостајали. Љубав према одбојци увек га је гурала напред, било је дана када је било тешко, било је дана када је желео да одустане али није и данас је поносан због тога. Све што је научио, бавећи се одбојком 30 година, сада примењује у реалном животу, праве вредности и принципи који се науче док се бавите спортом, изузетно су корисни и у свакодневном животу после. Увек треба поставити циљ и стремити ка њему, желети и радити на томе да га остварите.

– Спорт је дефинисан као слободовољна активност где дете испољи све аспекте своје личности и моторичке и емотивне и психолошке, уколико је организован онако како треба  да буде, где деца могу да сарађују заједно, да сазревају социјално и дају касније праве резултате. Дете кроз спорт научи да губи, научи да прича са другима, да буде толерантан, стрпљив, да буде део једног тима, групе, да припада негде, научи где је његово место у том тиму. То су све ствари које ће деци служити целог живота, када буду сазревали и постали прави људи. Данас велики број родитеља своју децу гледа као потенцијалну инвестицију, а дете то свакако није. Ако децу гурате у нешто што она не желе или не могу доћи ће у конфликт са самим собом, што никада не заврши на прави начин. Деци треба спорт и физичку активност направити тако да им буде доступна, пријатна, да буде примерена свакоме, да се играју и добро осећају, да заволе то што раде, а резултати ће у том случају касније долазити сами, ваше је само да им пружите подршку, рекао је Вања.

Мотивационо вече привукло је пажњу великог броја младих, спортиста пре свега, ипак општи утисак је да су ову трибину требали да послушају пре свега родитељи. Много тога је могло да се научи или бар да се чују савети како да мотивишемо децу, како да их упознамо и схватимо шта уствари желе, како да им помогнемо, а то може да нам послужи даље у васпитању.

На крају, како каже Грбић, одбојка га је научила да у животу никада не одустаје и то је савет за све, не постоји пораз ни у спорту ни у животу, можете само да победите или нешто научите из пораза, а оно најгоре у животу јесте да се предате.

Б.С.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *