Óbecse

Összefogással lett lakható háza egy háborús veteránnak

Szimbolikus beköltözést ünnepelt november 8-án Bácsföldváron a hattagú Popov család. A poszttraumás stressz-szindrómával is kezelt, munkanélküli, súlyosan szívbeteg Živko Popov korábban egy borzasztóan rossz állapotban lévő házban élt ugyancsak munkanélküli feleségével, Piroskával, a 18 éves Lazarral, a 14 éves Jelenával, a 10 éves Tamarával és a 8 éves Milicával. A 39 éves férfi egyébként háborús veterén, aki 1999-ben kétszer is megsebesült Koszovón a košarai harcokban.
Goran Bajšanski, az Újvidéki Polgári Egyesület elnöke elmondta: a Popov család nehéz helyzetére a családfő egyik volt bajtársa hívta fel a jótékonysági szervezet munkatársainak a figyelmét. Ezt követően öt hónap alatt sikerült szép, felújított, kibővített és bebútorozott otthont teremteniük a bácsföldvári családnak. Mindebben több civil személy és vállalat is segítkezett adományokkal, amelyek között a bútortól kezdve az élelmiszeren, gyógyszereken és ruházaton át az iskolafelszerelésig sok
minden szerepelt. Az adományok összértéke meghaladta az 1,2 millió dinárt. Az Újvidéki Polgári Egyesület támogatásával megjavították a ház tetőszerkezetét, rendbehozták és berendezték a konyhát és a fürdőszobát, hozzáépítettek a házhoz 50 négyzetmétert, lecserélték a belső vezetékeket és az épület homlokzatát is megcsinálták. Az új bútorok egy részét Mile Jurković, közismertebb nevén Mile Stolar (Asztalos Mile) készítette el a családnak. Az ő nevét a legtöbben akkor ismerték meg az országban, amikor több mint 1500 általa készített babaetető-széket osztott ki a kisgyermekes családoknak, de azóta is számos rászorulón segített.
A családot az óbecsei önkormányzat már korábban is támogatta, és Dragan Tošić polgármester magánemberként is segített nekik, aki az átadó ünnepségen azt hangsúlyozta: az összefogás szép példája ez a bácsföldvári akció, amely azt mutatja, milyen sokra képes egy kis közösség is. A ház felújításához az önkormányzat 150 ezer dinárral járult hozzá.
Fehér Rózsa