Друштво

Ове године без доделе годишњих награда и прославе

Ове године, први пут након што је установљен као Дан општине Бечеј, 1. август, овај догађај није обележен као што је то да сада било случај, свечаном седницом и доделом годишњих награда заслужним грађанима општине Бечеј. Ове година Општина није на време расписивала конкурс за награде због тога што је проглашено ванредно стање у марту месецу због пандемије. Током првих месеци рада под ванредним стањем редукован је и рад општинских служби. После су дошли избори па други талас пандемије што је резултирало и коначном одлуком да ове године изостане церемонија прославе Дана града.

Сваке године након расписивања конкурса за награде заслужним појединцима и колективима грађани и институције су предлагали кандидате па је за овакав демократски процес потребно доста времена и координације. У ситуацији ванредног стања и изборне и пост изборне еуфорије па опет новог таласа епидемије и свакодневног разматрања стања и евентуалних пооштравања мера заштите здравља становништва читав процес није ни могао да буде адекватно урађен.

Први дан августа као Дан града слави се од 2009. године а догађај који се узима као основа за одабир овог датуме био је 1774. године указ аустријског двора, тј. Марије Терезије, којим су потврђене привилегије за становнике царства српске националности и проширене на припаднике свих других националних заједница које су у том тренутку живеле на територији Бечеја. Зато се истовремено у нашем граду слави овај датум и као Дан равноправности.

На одборницима новог сазива Скупштине остаће да на некој од наредних скупштина одлуче да ли ће ове године бити уопште додељене награде и да ли ће се накнадно расписати конкурс. До тада остаје нам, ако се ова агонија са пандемијом не настави, 8. октобар који већина наших старијих суграђана ионако још увек славе као Дан ослобођења и незванични дан града.