Друштво

Завршен мост код Бисерног острва

Дотрајали мост на Старој Тиси код Бисерног острва у Бачком Градишту комплетно је реконструисан. Финансирање реконструкције моста обезбедио је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу из позиција буџетских резерви, а Општина Бечеј се појављује као наручилац посла вредног 9,6 милиона динара с ПДВ-ом.

Радове, који су трајали од половине маја до половине јула, изводило је предузеће ДТВ ВД Средња Бачка, д.о.о. Бечеј а подизвођач је била фирма Драган Николић ПР ВДН из Црвенке. Рок за извођење радова био је 60 календарских дана.

На мосту, који је био у веома лошем стању и дотрајао, углавном су се пре ове реконструкције радиле повремене рапарације и санирања али је временом постало очигледно да то неће бити довољно, да мост више није безбедан ни за возила ни за грађане и да је неопходна озбиљнија реконструкција. Оно што је представљало додатни поблем када је безбедност у питању је и обичај возача који су својим возилима далеко изнад дозвољене тонаже за такву врсту конструкције прелазили возилима преко њега и тиме додатно угрожавали своју сигурност али и других учесника у саобраћају.

Ова реконструкција је подразумевала радове на монтажи и уградњи нови патосница, набавку и припрему челичних коловозних плоча и антикорозивну заштиту металне конструкције. Постављен је и одговарајући саобраћајни знак који дефинише тежину возила која могу да користе овај мост. Да подсетимо, председник општине Бечеј, Драган Тошић је на почетку радова најавио и постављање сигурносних камера на соларно напајање које ће контролисати саобраћај преко моста и да ли возачи поштују ограничење тонаже.