Економија

Забрањено бацање угинулих животиња

ЈП „Комуналац“ је у уторак 4. августа послао следеће саопштење: „Обавештава се становништво у Општина Бечеј да угинуле животиње из домаћинстава (свиње, овце, краве, коње, итд.)

БЕСПЛАТНО одвози фирма Еко-Вет Плус из Врбаса уз потврду ветеринара о угинућу. Број телефона: 063/436 337. Ситније угинуле животиње (псе, мачке, кокошке итд.) могу оставити у контејнер код Азила за напуштене псе у Бечеју на Иђошком путу. СТРОГО ЈЕ ЗАБРАЊЕНО бацати угинуле животиње у сточну јаму!

Да подсетимо, животињски отпад дели се на три категорије и обухвата нејестиве споредне производе закланих животиња, угинуле животиње и друге животињске отпатке из сточарске производње. У животињски отпад спадају и ситније животиње, пси, мачке, глодари, љубимци. Уколико се не уклони на прописан начин овај отпад представља велику опасност да се инфективни материјал пренесе и проузрокује велик број веома опасних обољења. Проблем непрописног одлагања меса у Србији постоји јако дуго и ретке су општине које су овај проблем решиле на колико толико безбедан начин. Бечејска општина је ангажовала наведену фирму из Врбаса и за ове потребе издваја прилично велике количине пара из буџета. Ипаки поред тога већина села у општини Бечеј још увек имају нерегулисана „сточна гробља“ и јаме које мештани и даље користе.

Неадеквтано одложен животињски отпад је веома опасан јер брза разградња овог материјала испушта отровне гасове и смрад у ваздух, загађује земљиште, храну и воду. На овај начин и посредством мува и других инсеката, глодара, паса, дивљих звери и птица, који омогућавају још брже ширење потенцијалне инфекције, лако може доћи до заразе и код животиња и људи. Неки вируси и бактерије развијају отпорност те могу у месу преживети од три дана до три деценије.

Домаћинства која имају говеда – краве, телад, бикове – или друга регистрована грла, морају свако грло да правдају надлежним институцијама, тако да је теже не поступати у складу са законом. Угинућа ових животиња треба да се пријаве Управи за ветерину. И док се за велике животиње и регистрована газдинства и фарме воде евиденције о одлагању осталих нерегистрованих животиња, попут свиња, оваца или коза и мањих животиња не постоје прецизни подаци где су оне завршиле. Све остаје на савести власника и евентуалне вештине да не буду ухваћени.